• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH primljena u "Partnerstvo za otvorenu vlast"

Autor mondo.ba

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija zahvalio je svim zemljama partnerima na njihovoj podršci BiH za prijem u "Partnerstvo za otvorenu vlast".

Na ministarskoj sesiji "Partnerstva za otvorenu vlast", koja je o temi "OGP: Akcija građana - odgovorna vlast" održana u sjedištu UN u Njujorku pod predsjedavanjem predsjednika Indonezije i Meksika, izražena je dobrodošlica BiH kao 65. članici ove globalne inicijative, saopšteno je iz MIP-a BiH.

Na skupu je učestvovalo 11 šefova država, među kojima su predsjednici SAD, Južnoafričke Republike, Tanzanije, Hrvatske, Gruzije, Brazila, 30 ministara te predstavnici UN, Svjetske banke i više od 300 predstavnika civilnog društva.

Lagumdžija je naglasio da je BiH prihvatanjem vrijednosti i principa iz Deklaracije OGP-a demonstrirala posvećenost u četiri ključne oblasti, a to su fiskalna transparentnost, pristup informacijama, predstavljanje prihoda i imovine izabranih i visokih javnih zvaničnika i uključenost građana.

„Pozivamo poslovnu zajednicu, kao i organizacije civilnog društva da učestvuju u projektima
i aktivnostima Partnerstva za otvorenu vlast. Posvećeni smo promociji punog pristupa i
objelodanjivanja informacija o vladinim aktivnostima, uključujući i informacije o trošenju
javnog novca. Naša je želja da budemo vlada i društvo 21. vijeka, vlada koja je čuvar principa otvorene vlasti, koja pruža podršku i radi za građane i društvo izgrađeno od strane
građana u punoj simbiozi sa vladom“, kazao je Lagumdžija.

U razgovoru sa Helen Klark, administratorom UNDP-a, Lagumdžija je naglasio da BiH, kao nova članica OGP-a očekuje podršku UNDP-a u korištenju novih tehnologija za poboljšanje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima, a posebno je važno da se po ovom principu prati utrošak sredstava domaćih i međunarodnih institucija u procesu obnove od poplava prikupljenih na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN Lagumdžija je održao i niz bilateralnih susreta sa akcentom na ekonomsku saradnju i ustavne reforme u BiH nakon izbora.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE