• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija: Prepoznat novi pristup Brisela

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u 2014. godini prepoznat novi pristup EU, koji je promovisan u aprilu.

"Ovaj je izvještaj reafirmacija onog što je govorila Federika Mogerini kada je preuzimala predsjedavanje EU i sada govori u kapacitetu novog ministra spoljnih poslova EU i u njenom obraćanju juče, navedeno je da je BiH u njenom prioritetu kao novog visokog predstavnika EU za spoljne poslove", rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, novi pristup EU biće primijenjen nakon izbora, a podrazumijeva podršku nedjeljivosti i jedinstvu BiH, fokusiranje na ekonomska pitanja i na vladavinu prava, a nakon izbora treba očekivati i nove pregovore o budućnosti BiH, gdje će pitanje "Sejdić-Finci" biti samo jedan dio ka organizovanju funkcionalnije BiH.

Lagumdžija je rekao da to govori i izjava novog evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, povodom izvještaja, u kojoj navodi da je vrijeme da se od Dejtona krene ka briselskoj fazi.

"U Izvještaju su fokusirana poglavlja 23. i 24, odnosno borba protiv kriminala i korupcije, podrška antikorupcionom setu zakona u federalnom parlamentu, a za nas u Ministarstvu inostranih poslova je najpozitivnije to što je dobrom ocijenjena regionalna saradnja u kojoj je lider BiH", dodao je Lagumdžija.

Lagumdžija napominje da će građani BiH biti u mogućnosti da osjete punu korist od pozitivne promjene u politici EU u mjeri koliko nove vlasti budu razumjele ono što im je poručeno iz Brisela, "a to je da se okupe snage koje će iskoristiti ponuđeno".

"Pozdravaljam izjavu odlazećeg komesara za proširenje Štefana Filea koji je prepoznao da svi političari u BiH nisu isti, te da napredak na području regionalne saradnje i unapređenju bilateralne saradnje sa susjedima nije rezultat svih nego dijela političkih snaga", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija kaže da je u Izvještaju konstatovano da je u posljednjih nekoliko godina u BiH došlo do rasta bruto društvenog proizvoda i do pada nezaposlenosti što je bitno drugačije u odnosu na region, te da je BiH na putu ekonomskog oporavka i izlaska iz recesije.

"Posebno je ukazano na pad deficita, koji je praktično došao na nivo zemalja EU", zaključio je Lagumdžija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE