• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Može mandatar da bude i iz SNSD-a

Autor SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio mogućnost da mandatar za sastav nove Vlade RS bude iz redova SNSD-a, iako o imenu budućeg premijera nije još razgovarao sa koalicionim partnerima.

Predsjednik SNSD-a izjavio je da se prilikom izbora mandatara za sastav buduće vlade Republike Srpske mora voditi računa da to bude osoba koja može da nosi teret te funkcije narednih godina.

Govoreći o formiranju vlasti nakon opštih izbora, Dodik je naveo da među koalicionim partnerima SNSD-om, DNS-om i SP-om još nije bilo riječi o budućem mandataru i da SNSD ne bježi da to bude kandidat DNS-a, ali da ima i svoje članove kao rješenje za tu funkciju.

On smatra da ne bi trebalo da bude problema u formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH i da to ne bi trebalo da traje dugo, podsjetivši da je osnovi problem zastoja u ranijem periodu bila pozicija Hrvata.

"Intervecionizam međunarodne zajednice, OHR-a i visokog predstavnika Valentina Incka, koji su stvorili karikaturu od vlasti u Federaciji BiH dovela je do zastoja u formiranju Savjeta ministara BiH", rekao je Dodik za federalnu televiziju TV1.

Dodik ističe da je suština da jedni drugima ne biraju članove, nego da se dogovori koncept ko učestvuje u Savjetu ministara BiH.

"Nesumnjivo je da Bošnjak treba da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ovom mandatu i o tome postoji konsenzus", istakao je Dodik.

On je uvjeren da će SNSD biti dio buduće strukture vlasti na nivou BiH, odnosno da su SNSD i HDZ nezaobilazni faktor u formiranju Savjeta ministara BiH.

"U dugoročnom smo političkom partnerstvu sa HDZ-om BiH i polovinom iduće sedmice imaćemo sastanak na kojem ćemo da formalizujemo tu saradnju i u narednom periodu", najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, blok SNSD-a i HDZ-a BiH čekaće rasplet situacije u bošnjačkom političkom tijelu i prihvatiti one koji imaju većinu.

"Biće veoma kompleksno formirati vlast u FBiH i to će predodretiti partnere i sastav vlasti na nivou Savjeta ministara BiH", rekao je Dodik i dodao da će pokušati naći povezanost vlasti na različitim nivoima od kantona do nivoa BiH.

On nije odbacio mogućnost učešća predstavnika SNSD-a u Vladi FBiH po principu pariteta da neko od predstavnika SDA ili HDZ-a BiH bude ministar u Vladi Republike Srpske, a predstavnik SNSD-a u Vladi FBiH.

"To smo ranije radili sa HDZ-om i na to smo spremni i sada", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Igi

Igi treba biti premijer a u Vladu uvesti što više stručnjaka makar u ta mjesta što će imati SNSD bez obzira na njihovo partijsko opredjeljenje i zasukati rukave i marljivo raditi što Igor sigurno hoće. Nema nam druge, to je najbolje rješenje trenutno za Republiku

MONDO REPORTAŽE