• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko: Dogovorili se SNSD, DNS i SP

Autor SRNA

SNSD, DNS i SP imaju 42 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i formiraće novu vlast u Srpskoj, dogovorili su danas u Brčkom predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i Socijalističke partije Petar Đokić.

Lider SP-a Petar Đokić je, nakon sastanka sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i DNS-a Markom Pavićem, ostavio otvorenu mogućnost da se i druge stranke priključe ovoj koaliciji.

Đokić je na konferenciji za novinare rekao da je utvrđen okvir budućeg koalicionog sporazuma ove tri stranke, koji će biti potpisan nakon što budu objavljeni končani rezultati opštih izbora.

On je dodao da se dogovorenoj koaliciji SNSD, DNS i SP mogu priključiti još neke stranke i poručio da su za takvu vrstu saradnje veoma zainteresovani i otvoreni.On je rekao da je na današnjem sastanku u Brčkom sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i DNS-a Markom Pavićem potvrđeno da tri stranke imaju obezbijeđena 42 poslanika u Narodnoj skupštini Srpske.

Nema mjesta kalkulacijama

"Poštovali smo princip da Vlada Republike Srpske treba da bude birana od parlamentarne većine koju je čine stranke sa sjedištem u Srpskoj. Taj bazni princip je ispunjen i u tom smislu više nema mjesta za bilo kakve kalkulacije, niti je to moguće mijenjati", rekao je Đokić na konferenciji za novinare. Đokić je pohvalio saradnju ove tri stranke u prethodnim godinama, čime je obezbijeđenja stabilnost i sigurnost Republike Srpske i funkcionisanje na nivou BiH.

"Ostalo je mnogo otvorenih pitanja koja nisu u prethodnim godinama riješena, posebno na nivou BiH i to će biti važna oblast kojoj će koalicija biti posvećena u budućnosti", rekao je Đokić.

On je najavio da će do potpisivanja koalicionog sporazuma, koji će uslijediti nakon potvrde izbornih rezultata, biti vođeni razgovori o strukturi vlasti na svim nivoima.

Đokić je poručio da taj nastavak razgovora i usaglašavanja o važnim pozicijama na svim nivoima vlasti neće biti smetnja za potpisivanje sporazuma.

"Rješenja su uvijek zasnovana na kompromisima i bez kompromisa se to neće moći riješiti. Očekujem da će ta praksa i ovog puta biti potvrđena, što je važno da bi vlast u Republici Srpskoj i BiH mogla biti stabilna", rekao je Đokić.

Dodik je nakon sastanka rekao novinarima da će potpisivanje koalicionog sporazuma uslijediti nakon konačne potvrde izbornih rezultata.

"Mogu i definitivno da potvrdim da SNSD, DNS i SP imaju 42 poslanika i više i da apsolutno imaju većinu u Narodnoj skupštini i mogu da formiraju novu vladu", rekao je Dodik.

On je naveo da su sporazum, koji je danas potpisan, dugo radile grupe stručnjaka iz sve tri stranke, te da su u njemu usaglašene politike o svim važnim pitanjima funkcionisanja države i vlasti - od infrastrukture do razvoja odnosa prema okruženju i evropskim integracijama.

Mogućnost saradnje

Dodik kaže da je riječ o kvalitetnom dogovoru, koji ide na organe sve tri partije, te da je najvažnije da su SNSD, DNS i SP, kao ozbiljne političke strukture, istrajali na tome da vlast generišu stranke sa sjedištem u Srpskoj. On je ostavio mogućnost saradnje i sa drugim političkim strankama, ali je naglasio da 42 glasa u Narodnoj skupštini moraju biti iz Srpske.

Dodik je rekao da je prvi put ova koalicija dogovorila formiranje predsjedničkog kolegijuma koalicije, koji će se sastajati jednom sedmično i raspravljati o svim važnim pitanjima, davati političke smjernice i odgovore na sve izazove pred organima vlasti.

On je potvrdio da stav koalicije o pitanju NATO ostaje isti i naglasio spremnost za rješavanje pitanja "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije kao uslova za nastavak evropskog puta BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara, Dodik je rekao da će o imenima u strukturi vlast biti riječi nakon konačne potvrde izbornih rezultata, ali da su Narodna skupština i Vlada Srpske već usaglašene.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da su usaglašene politike na bazi kojih je dogovorena koalicija suština danas postignutog dogovora SNSD-a, DNS-a i SP.

"Usaglasili smo danas politike za razvoj Republike Srpske i BiH i način izgradnje ukupnih odnosa unutar Srpske i sa okruženjem, a na bazi usaglašenih politika sa 42 poslanika u Narodnoj skupštini ove tri stranke odlučile su da idu u koaliciju", rekao je Pavić novinarima nakon sastanka sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SP-a Petrom Đokićem.

On je podsjetio da su uz DNS i poslanici SRS-a i NS-a koji su uračunati u broj od 42 poslanika.

Pavić je ocijenio da su usaglašenim politikama dogovorena rješenja za mnoga otvorena pitanja u Republici Srpskoj, BiH i u odnosima sa okruženjem.

"Najvažnije je da se prekinu spekulacije i nagađanja i da `babe vračare` više nemaju uticaja, jer je ovo ozbiljna politika", smatra Pavić.

Sastanak lidera koalicije u Brčkom, koji je održan u Hotelu "Jelena", pratilo je desetak novinarskih ekipa iz medija u Republici Srpskoj i FBiH.

SNSD, DNS i SP usaglasili su danas u Brčkom sporazum o političkoj saradnji i formiranju vlasti na nivou Republike Srpske i BiH, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE