• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA i HDZ nisu dogovorili vlast na nivou BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović potvrdili su danas nakon sastanka u Mostaru da su ove dvije stranke dogovorile formiranje vlasti u FBiH i kantonima, ali ne i na nivou BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović potvrdili su danas nakon sastanka u Mostaru da su ove dvije stranke dogovorile formiranje vlasti u FBiH i kantonima, ali ne i na nivou BiH.

Čović i Izetbegović najavili su da će u utorak, 18. novembra, biti potpisan sporazum o principima djelovanja nove vlasti HDZ-a BiH, SDA i DF-a kada je riječ o vlasti u FBiH.

Sagovornici su izrazili nadu da će i vlast na nivou BiH biti formirana brzo, iako dvije stranke o ovom pitanju za sada imaju različite stavove u vezi partnera iz Republike Srpske.

Čović je naveo da bi do kraja iduće sedmice trebalo da budu konstituisane i skupštine u svih deset kantona, da bi se mogli izabrati delegati za Dom naroda FBiH, te izabrao predsjednik FBiH.

"Mislim da ćemo brzo doći do vlasti, jer nema dileme kada je riječ o nacionalnom konceptu o tome ko je mandatar u Vladi FBiH, Savjetu ministara, a vjerujem da neće biti ni u kantonima", rekao je Čović.

Čović je ponovio da je logično da se vlast gradi odozdo prema gore, jer je potrebno konstituisati domove naroda, te dodao da će od ponedjeljka, 17. novembra, svaki dan zajedno sa Izetbegovićem u Predsjedništvu moći da razgovara i o formiranju Savjeta ministara.

"Naš ključni cilj je pokrenuti BiH, pokušati je stabilizovati u ekonomskom i socijalnom smislu. Apsolutno nema dileme ova dva partnera kada je u pitanju spoljna politika", rekao je Čović.

Lider HDZ-a BiH izjavio je da se na današnjem sastanku u Mostaru sagovornici nisu "opterećivali" pitanjem kako doći do partnera iz Republike Srpske, te dodao da vjeruje da će i to biti dogovoreno.

On je napomenuo da je HDZ BiH napravio prvi iskorak sastankom sa SNSD-om, SDA drugi iskorak nakon tih sastanaka, te da svako sa svojom taktikom i strategijom traži rješenja za budućnost BiH.

"Ono što je nama danas najbitnije je da želimo BiH u njenim međunarodno priznatim granicama, da želimo stabilizovati njen evropski put, obezbjediti ravnomjeran razvoj svih krajeva i zaštiti tri konstitutivna naroda i sve građane u BiH", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, niko ne može biti prepreka ovim stavovima, a šta ko privatno misli i ko ima s kim kvalitetnije odnose je nešto drugo.

"Ja imam svoj stav, Izetbegović ima svoj i oba su legitimna, ali sam siguran da je cilj uspostaviti vlast bez blokada, koja će funkcionisati jer se u BiH teško živi", rekao je Čović.

Izetbegović je rekao da su stavovi i principi SDA, DF-a i HDZ-a BiH usaglašeni i da će se vrlo lako doći do papira koji će definisati federalni dio platformi, te da će na osnovu toga vrlo lako doći i do koalicije na nivou BiH.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se nastave razgovori sa SNSD-om ukoliko ova stranka uspostavi vlast u Srpskoj i jesu li "zakovani" njegovi stavovi o tom pitanju, Izetbegović je rekao da je Dodik "zakovao stvar kada je izjavio da BiH treba ukinuti, da je nikakva, smiješna, nedorečena, neodrživa, da je treba podijeliti".

Izetbegović je dodao da je to i zbog činjenice da je za Dodika neprihvatljiva kvalifikacija "genocid u Srebrenici", da su za predsjednika Srpske optužbe protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića izmišljotine i manipulacije, te da je general Ratko Mladić heroj.

On je ocijenio da je "Dodik `zakovao stvar` za ovaj mandat" jer je izjavio i da će Srpska jednog dana donijeti zakon da se ne primjenjuju odluke Ustavnog suda, da je za Vladu Srpske neprihvatljivo da sude "sudije muslimani", te da "Izetbegović nije dobrodošao u Srpsku i da tamo ne smije dolaziti".

Na današnjem sastanku razgovarano je i o problemu Grada Mostara, a Izetbegović je naveo da je stav da se Mostar "neće podijeliti", ali da će u njemu postojati zaštitni mehanizmi koji će svim narodima i građanima garantovati ravnopravnost.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

nigrutin

Neće ti ništa proći što si zamislio Baki..nisu Srbi ovce...dva puta ste nas izdali i prevarili...nikad više.

MONDO REPORTAŽE