• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedok: Mladić nespojiv sa zločinom genocida

Autor mondo.rs

Svjedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, bivši oficir VRS Rajko Šarenac ocijenio je danas pred Haškim tribunalom da su odlike Mladićeve ličnosti "u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju" optužnicom.

"Svjedok je imao više ličnih kontakata, susreta sa generalom Mladićem, na osnovu kojih se uvjerio da je njegovo porodično i vojničko vaspitanje, principijelnost i upornost, u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju", sažeo je u sudnici svjedokovu pisanu izjavu Mladićev branilac Miodrag Stojanović.

Ratni komandant VRS, general Mladić (72) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida; genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Šarenac, koji je tokom rata u BiH, pored ostalog, bio i pomoćnik komandanta Gardijske brigade pri Glavnom štabu VRS, posvjedočio je da je general Mladić 1993. dozvolio izvlačenje hiljada hrvatskih civila iz Vareša, preko teritorije srpskih snaga. Takođe, opisao je kako je Mladić, u ljeto te godine, u Trnovu garantovao bezbjednost šefu lokalne policije, Muslimanu, koji je njegovim rođacima, prethodno, omogućio da napuste grad.

U unakrsnom ispitivanju, zastupnik optužbe suočio je svjedoka sa tvrdnjom da su tokom borbi u istočnoj Bosni 1993, srpske snage, među kojima je bila i njegova brigada, pomjerale muslimansko stanovništvo.

"Mi nismo s civilima vodili rat, nego s borcima...A, ako se neko našao na putu, to je bio njegov problem", odgovorio je Šarenac, dodajući da se "ne seća da je takvih slučajeva bilo".

Tužilac je u sudnici, zatim, citirao naređenje generala Mladića da se "očisti Podrinje", "razbiju" muslimanske jedinice, a "muslimanskom stanovništvu omogući da se premesti".

Svjedok je prihvatio da "to jeste bilo naređenje, bez daljeg". Na tužiocevu sugestiju da je to predstavljalo ostvarenje strateškog cilja bosanskih Srba "da Drina ne bude granica sa Srbijom", Šarenac je uzvratio da se bavio ispunjavanjem borbenih zadataka i da "ne zna šta je bio strateški cilj".

Upitan da li je, kao oficir za moral, širio antimuslimansku propagandu tokom te srpske ofanzive u istočnoj Bosni, svjedok je odgovorio da, sve i da je htio da to čini, nije imao tehničkih sredstava.

Na pitanje da li je general Mladić ikada naredio hapšenje pripadnika Unprofora, ukoliko NATO avionima napadne položaje VRS, Šarenac je rekao da je "toga bilo", ali da se on "ne seća" takvog konkretnog naređenja iz aprila 1994, koje mu je tužilac citirao.

U Mladićevu odbranu danas je svjedočio i Zoran Đerić iz Rogatice. Sljedećeg svjedoka odbrane optuženog, sud će saslušati sutra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE