• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Najmudrije je čekati formiranje vlasti u RS

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da u Federaciji BiH nije moguće da jedna grupa stranaka formira vlast u tom entiteta, a druga na nivou BiH i ocijenio da ne bi bilo dobro za Republiku Srpsku da se takvo nešto desi.

"Ali u osnovi, još je sve moguće, jer različite grupacije razgovaraju i određena retorika koja je bila pomalo problematična evidentno je udaljila neke sagovornike. Tako da sad imamo razgovore koje smo vodili sa SNSD-om, sa druge strane razgovore koji su vođeni sa drugom grupacijom stranaka, ali ja mislim da je najmudrije sačekati da se završe aktivnosti u Republici Srpskoj", rekao je Čović za "Nezavisne novine".

On je ponovio da bi trebalo sačekati formiranje struktura vlasti u Republici Srpskoj, pa onda razgovarati o formiranju vlasti na nivou BiH.

"To je naše nastojanje. Mi mislimo da je to dobar put i da imamo iste stranke na svim nivoima vlasti, tako da smo ono što dogovorimo, što predviđamo kao naše programe, u stanju provesti", rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li je izvjesno da će se priključiti sarajevskom sporazumu o formiranju vlasti na nivou BiH, koji su iz Republike Srpske potpisali SDS-PDP i NDP, Čović je rekao da je "teško da će se bilo kome priključiti što se tiče priključivanja kao pojma".

"Mi danas razgovaramo o tome kako uspostaviti vlast, prije svega u kantonima, da bismo došli do entitetske vlasti. Koliko ja znam, nešto slično se radi u Republici Srpskoj i te bismo strukture vlasti trebali očekivati 24. ili 25. novembra. I onda trebamo sjesti pa vidjeti kako graditi vlast na nivou BiH", istakao je Čović.

On je izrazio zadovoljstvo sporazumom o uspostavljanju vlasti koji je ova stranka potpisala sa SDA i DF-om.

On priželjkuje, zbog potrebe brzog provođenja reformi, stvaranje iste koalicije, koja god to bila, na svim nivoima vlasti u BiH.

Čović je kao novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH rekao da je siguran da će kandidatski status BiH za EU biti ostvaren u prve dvije godine mandata ovog sastava Predsjedništva, pogotovo poslije inicijtive iz Berlina.

On je je naveo i mogućnost da bi BiH do kraja iduće godine mogla podnijeti aplikaciju za članstvo.

Čović je naglasio i da će novoizabrani članovi Predsjedništva BiH imati usaglašen stav kada je u pitanju spoljna politika i da "neće izložiti BiH ruglu zato što nemaju usaglašen stav, koliko god imali iskušenja".

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Bogami, ovog pva mogli bi se i nacekati dok se formira vlast u RS

MONDO REPORTAŽE