• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milanu Lukiću doživotna, Sredoji 30 godina!

Milanu Lukiću doživotni zatvor, Sredoju Lukiću 30 godina zbog zločina nad Bošnjacima!

 Milanu Lukiću doživotna, Sredoji 30 godina! Izvor: MONDO

Haški tribunal osudio je u ponedeljak Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu 1992-94. godine.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg Patrika Robinsona proglasilo je Milana Lukića (42) krivim po svim tačkama optužnice, za spaljivanje najmanje 119 muslimanskih civila, većinom žena, djece i staraca, u dve kuće u Višegradu u junu 1992. godine, i za ubistva 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica.

Sredoje Lukić (48) proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje spaljivanja najmanje 59 civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, 14. juna 1992. godine, i ubistava na obali Drine i mučenja u Uzamnici.
Žrtve u Pionirskoj ulici su zabarikadirane u jednoj prostoriji u kući koja je zatim zapaljena, a oni koji su pokušali pobjegnu su ustrijeljeni.

Slično se ponovilo u jednoj kući u višegradskom naselju Bikavac, gdje su prisilili žrtve da uđu u jednu kuću, nakon čega su blokirali sve izlaze iz kuće, a u kuću ubacili nekoliko eksplozivnih naprava.
Sudsko vijeće je utvrdilo da nije dokazano da je Sredoje Lukić bio prisutan, ni učestvovao u ubistvu 60 Muslimana u naselju Bikavac 26. juna 1992. godine.

Spaljivanje živih muslimanskih civila, u čemu je Milan Lukić igrao ključnu ulogu, sudija Robinson je nazvao "najgorim djelom protiv čovječanstva" na kraju 20 vijeka.
Lukići - za koje se u optužnici navodi da su bili lideri paravojne formacije zvane "Beli orlovi", "Četnički osvetnici" ili "Obrenovačka grupa" - bili su optuženi za višestruka ubistva - uključujući i spaljivanje 140 živih muslimanskih žena, djece i staraca - progon, istrebljenje, nehumana djela i okrutno postupanje prema muslimanskim civilima u Višegradu i okolini 1992-94. godine.

Ove paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu sarađivale su sa lokalnom policijom i vojnim jedinicama, zavodeći vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom tokom rata od 1992. do 1995, kaže se u presudi. Suđenje Lukićima koji su rođaci, počelo je 9. jula 2008. godine, a među 40 svjedoka optužbe bile su i osobe koje su preživjele spaljivanje. Sudsko vijeće završne riječi optužbe i odbrane saslušalo je 20. maja ove godine.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu dobrovoljno predao 14 septembra te godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.
Okružni sud u Beogradu je Milana Lukića u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva Muslimana iz pribojskog sela Sjeverin 1992.

Okrivljenima će u kazne biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru Haškog tribunala.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE