• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ujedinile se SDP i USD

Autor SRNA

Čelnici SDP BiH i Unije socijaldemokrata, Zlatko Lagumdžija i Miro Lazović, potpisali su sporazum o ujedinjenju ove dvije stranke koji će, ukoliko bude prihvaćen na vanrednom kongresu SDP-a djelovati pod imenom SDP BiH.

"Još prije izbora smo tražili modalitet zajedničkog nastupa na izborima i ujedinjenja. Dogovorili smo se da odmah po okončanju izbora, nezavisno od rezultata, na kongresu pokušamo učiniti nešto za prvu fazu ujedinjavanja socijaldemokratskih snaga u BiH", rekao je Lagumdžija novinarima.

Navodeći da očekuje da kongres usvoji ovaj sporazum, Lagumdžija je rekao da će tražiti da se novo rukovodstvo obaveže da će nastaviti rad na okupljanju socijaldemokratskih stranaka.

"Nadam se da će ovo biti početak jačanja socijaldemokratije u BiH", dodao je Lagumdžija.

On je podsjetio da će na kongresu biti izabrani predsjednik SDP-a i 110 članova Glavnog odbora, te 11 članova Nadzornog odbora, a nakon toga biće izabrani i potpredsjednici, generalni sekretar i predsjedništvo SDP-a.

Organi SDP-a će, u skladu sa Statutom stranke, osigurati određeni broj mjesta za predstavnike USD-a u centralnim organima SDP-a BiH.

Predsjednik USD-a Miro Lazović izjavio je da će čin potpisivanja sporazuma o ujedinjenju SDP-a i USD-a imati pozitivnu refleksiju na kompletnu političku situaciju u BiH.

"Neka vas ne iznenađuje što su tu opet isti ljudi koji su gradili SDP i ovo nije samo puki čin potpisivanja sporazuma, već čin koji treba da dovede do potpune integracije političkih partija socijaldemokratskih orijentacija i čin brige za BiH", rekao je Lazović.

On je izrazio uvjerenje da će socijaldemokratske partije već na sljedećim izborima biti još uspješnije, te zaključio da će socijaldemokratija nakon kongresa u subotu, 6. decembra "ići brzim koracima naprijed".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE