• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić udaljen iz sudnice

Autor SRNA

Sudije Haškog tribunala udaljile su danas iz sudnice generala Ratka Mladića pošto je glasno pominjao ime tužioca Amira Zeca, što je raspravno vijeće protumačilo kao kršenje zabrane da optuženi glasno govori.

Na kraju prvog dijela iskaza svjedoka odbrane - ljekara Sime Bilbije, predsjedavajući sudija Alfons Ori, pitao je Mladića da li je glasno pomenuo prezime tužioca Zeca.

"Jesam rekao Zec, ali ima kod nas Zec prezime, pa sam pitao advokata da li je...", odgovorio je Mladić, prije nego što ga je sudija Ori prekinuo.

Sudija Ori potom je rekao da će vijeće u pauzi razmotriti koje bi posljedice general Mladić trebalo da snosi zbog kršenja zabrane.

"Pa, ti izigravaš i tužioca i sudiju", uzvratio je na to Mladić.

Ori je poslije toga donio odluku da Mladića udalji iz sudnice do kraja iskaza svjedoka Bilbije.

Bilbija je opisao evakuaciju ranjenika iz Srebrenice u kojoj je, kao glavni ljekar bolnice Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, učestvovao u aprilu 1993. godine, prema Mladićevom naređenju.

On je naveo da je helikopterima Unprofora iz Srebrenice bilo evakuisano 160 ranjenih, među kojima su bili i muslimansku borci.

Bilbija je generala Mladića nazvao "hrabrim i časnim oficirom".

Svjedok je potvrdio i da je Mladiću u septembru 1996. poslao pismo podrške zbog "nedaća" koje su ga zadesile, ali je negirao da je pod tim podrazumijevao optužnicu Haškog tribunala.

Kao svjedok odbrane, danas je, u prisustvu generala Mladića, svjedočio i njegov nekadašnji telohranitelj Žarko Cvijić.

Cvijić je Mladića okarakterisao kao poštenog čovjeka i oficira, koji nije imao nikakve koristi od rata. On je rekao da je Mladić "izuzetno blag čovjek oštre spoljašnosti".

Treći svjedok Ratko Milojica, koji je danas započeo iskaz o sukobima u Prijedoru 1992. godine, sutra će nastaviti svjedočenje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE