• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šešelj: BiH će se pocijepati na entitete

Autor mondo.ba

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocijenio je da BIH ne može opstati u ovakvom obliku i ponovio da želi da se Republika Srpska konsoliduje i to tako da se stvori koalicija SNSD-SDS.

Šešelj je gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Alternativne televizije govorio o boravku u Hagu ali i ponovio većinu političkih stavova, koje je iznosio u posljednjih dvadeset i nešto godina.

Dotakao se i BiH, koju ne vidi kao stabilnu državu.

"Mislim da će se BiH pocijepati po entitetskoj liniji, možda hrvatski entitet uspiju dobiti, ali to je neizvjesno", rekao je Šešelj, a potom se osvrnuo i na RS.

"Republika Srpska mora da se konsoliduje. A najbolja konsolidacija bi bila koalicija SNSD-SDS. Bio sam protiv Dodika ali je on zauzeo ispravan srpski stav i proruski stav. Ali SDS treba da ima svoje mjesto", rekao je Šešelj i dodao da će SRS RS ostati u koaliciji sa svojim partnerima prije izbora.

Na opasku da djeluje kao da podržava Milorada Dodika i politiku SNSD-a, Šešelj je rekao da to nije baš tako.

"Ne može se reći da podržavamo SNSD. Cijenimo politiku Dodika na nacionalnom planu i na planu rusofilstva. Tu su dodirne tačke naših politika, ali nismo ljubitelji Dodika. Nismo ni ljubitelji SDS-a. Mi želimo što jaču konsolidaciju RS. Najviše se bojimo zavada srpskih političara".

On je govorio i o svom kako je istakao trijumfalnom povratku iz zatvora, bez obzira kakvu presudu će Haški tribunal kasnije donijeti.

"Mislim da sam tamo postigao krupne rezultate u borbi protiv novog svjetskog poretka. Rasturio sam Haški Tribunal. Izgubili su jer za 12 godina nisu našli vezu između mog djelovanja i ratnih zločinaca", rekao je Šešelj.

Van sudnice je, kako je otkrio, čitao, pisao, bavio se rekreacijom, igrao šah, preferans, remi i družio se sa mnogima, ali ne mnogo sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem jer su oni bili u drugom bloku pa su se sretali samo u prolazu.

"Najviše sam se družio sa Milanom Martićem i Nebojšom Pavkovićem", rekao je Šešelj negirajući da je ikada igrao šah hrvatskim generalom Antom Gotovinom. S njim je međutim bio u korektnim odnosima, posebno što Gotovina nikada nije razgovarao o ratu i politici.

"Ulazio sam u konflikte isključivo sa Srbima koji su se nagodili sa Tužilaštvom da lažno svjedoče protiv Srba. Moji konstantni pritisci doprinijeli da Milan Babić izvrši samoubistvo i da Milan Deronjić dobije taj galopirajući rak. U sukobu sam od Srba koji nisu radili nagodbe Šljivančaninom jer se deklariše kao titoista i kao Crnogorac. Sa Slobodanom Miloševićem sam se sprijateljio u Hagu, tamo smo postali iskreni prijatelji".

Poslije 12 godina on je kako je istakao izbačen iz šeeveningenskom zatvora.

"Brutalno su me izbacili iz Ševeningenskog zatvora. Vlada Srbije se na perfidan način ogradila, prvo je rekla da prihvata sve što ja prihvatam, a onda su se prepali i poslije rekli da prihvataju pod uslovom da ja prihvatam garancije Vlade. Mislili su da neće ovi da me puste, ali ja sam im toliko dozlogrdio da bi me oni izzbacili i da je Vlada rekla da ne prihvata", rekao je Šešelj.

On je ponovio da ne žali zbog ubistva Zorana Đinđića, koga je nazvao jednim od najvećih izdajnika srspkog naroda, mafijašem i kriminalcem.

Kritikovao je i vlast u Srbiji, posebno predsjednika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, koji su napustili Srpsku radikalnu stranku.

"Vučić i Nikolić su dva najveća izdajnika danas. Nema tu vrijeđanja. Ja imam argumente. Za mjesec dana su izdali Kosovo više nego što bi Tadić za deset godina. Ovi su sve prihvatili. I dovedeni su na vlast tajkunskihm novcem i podrškom obavještajnih službi da to urade. Bolan udarac je bila Nikolićeva izdaja. Najteži udarac u cijeloj političkoj karijeri. Teži udarac i od Haga. U Nikolića sam imao veliko povjerenje. U Vučića ne toliko, on je znao da zabrlja, da uradi nešto nepromišljeno".

On je rekao da želi da umre u političkoj borbi, a ne u krevetu i da će raditi sve na obaranju vlasti te da je jedini izlaz Srbije okretanje ka Rusiji i odstupanje od Evropske unije.

"Vućić je medijski manipulator, najbolji kojeg je Srbija ikada imala. On je sve što je postigao postigao medijskim mainupulacijama. U narodu je probudio nadu, a sada narod vidi da to nije tako. Okrenuće se alternativi, a to može biti samo okretanje ka Rusiji, ulazak u savez sa Rusijom, Bjelorusijom..."

Na pitanje da li bi pristao da se nađe sa Nikolićem i Vučićem Šešelj je odgovorio odrično.

"Ne bih prihvatio da se nađem sa Nikolićem, ali ako se odreknu EU i prihvate potpunu integraciju sa Rusijom promijeniće se moj odnos prema njima".

Povratak Šešelja u Srbiju izazvao je oštro protivljenje u Hrvatskoj, ali Šešelj se ne osvrće mnogo na njihove osude a još jednom ponovio je da je granica Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica "dugoročna granica koju će kad-tad realizovati".

Lider radikala izjavio je da ne vidi svijetlu budućnost EU, ali ni NATO saveza koji će, kako je istakao, propasti a Istok će odnijeti prevagu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Sve je to tako, ali lipsi "magare" dok trava ozeleni. Kad ?

MONDO REPORTAŽE