• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ne treba nam milostinja

Autor mondo.ba

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da mu ne treba milostinja ni Dragana Čovića ni Bakira Izetbegovića, lidera HDZ-a i SDA, te da je stranka sve bliže odluci da ne učestvuju u vlasti na nivou BiH.

"Ne radi se o milostinji, niti se bilo kome 'upucavamo'. Bliže smo odluci da to ostavimo i nama je lakše da nemamo odgovornosti za te procese tamo. Kao politička partija niko ne može da očekuje da ćemo mi aplaudirati toj skupštinskoj većini koju će tamo eventualno formirati Izetbegović i Bosić", rekao je Dodik nakon danas održanog sastanka sa Čovićem, dodajući da SNSD ne interesuje nikakvo opredjeljenje Izetbegovića, niti idu tamo kao neko koga on očekuje, pišu Nezavisne novine.

"Izetbegović kalkuliše na način kao što je i rečeno da su Bosić i ostali mekši i normalniji ljudi koji će prihvatiti neke ideje koje oni žele", naglasio je on.

I u SNSD-u i HDZ-u su mišljenja da će vlast formirana na osnovu sporazuma koji su potpisali SDA, DF, SDS, PDP i NDP biti nestabilna i da će se, kako kaže Čović, vrlo brzo "spoznati da imamo krizu i da ćemo se morati vratiti na početak". Kako kaže prvi čovjek HDZ BiH, namjera sporazuma je bila da se stvori ambijent i napravi atmosfera za niže nivoe vlasti, do čega nije došlo kako je neko očekivao.

"Bolje bi bilo da se ne vraćamo na početak", rekao je Čović, dodajući da je jedini ispravan put da legitimni predstavnici sva tri naroda formiraju vlast.

On je rekao da će HDZ u svakoj varijanti biti u vlasti na nivou BiH bez obzira ko je bude činio, ali da će u narednih deset dana učiniti sve kako bi oni koji imaju vlast u RS bili dio vlasti i u BiH.

Na sastanku Čovića i Dodika konstatovano je da SDA, DF, SDS, PDP i NDP imaju matematičku koaliciju, ali da će na političkom planu biti mnogo izazova i mnogo zastoja, kao i konfrontacija na mnogim pitanjima.

Ne želeći, kako kaže, da "prebacuje lopticu bilo kome", Čović je rekao da u ovom trenutku o formiranju vlasti na nivou BiH odlučuju bošnjačke stranke.

Zaključeno je i to da je dobro došla inicijativa EU i pozdravljen dolazak visoke predstavnice EU u Sarajevo, te da nijedna partija u BiH nije protiv plana koji je uradila EU.

SNSD i HDZ ostaće partneri i već ranije uspostavljeni dogovor prema kojem će SNSD HDZ-u obezbijediti jedno mjesto u Vladi RS, a HDZ SNSD-u jedno mjesto u Vladi FBiH biće ispoštovan.

Sastanku Dodika i Čovića prisustvovali su i Marko Pavić, lider DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, te Davor Čordaš, HDZ-ov ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS, te Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a.

Jednakost naroda je ključ uspjeha

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, sastao se danas sa Markom Semrenom, pomoćnim biskupom banjalučkim.

Sastanku su prisustvovali i Josip Jerković, potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda, i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS.

"Jednakopravnost sva tri naroda u BiH ključ je uspjeha i veliki iskorak koji se mora dogoditi u BiH u narednom razdoblju", navodi se u saopštenju HDZ-a.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE