• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmitran ostaje bez stanova i auta

Autor mondo.ba

Bivšem načelniku Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja Gradske uprave Banjaluka Milošu Šmitranu biće trajno oduzeta imovina vrijedna gotovo pola miliona KM koja je do sada bila blokirana.

Oduzimanje imovine slijedi nakon što je Okružni sud u Banjaluci donio pravosnažnu presudu kojom je Šmitranu naloženo da u roku od pola godine u gradsku kasu uplati 539.410 maraka, piše "Glas Srpske".

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović kaže da vrijednost imovine za koju je utvrđeno da nije u srazmjeri sa Šmitranovim prijavljenim prihodima iz legalnog poslovanja iznosi 480.000, dok je tržišna vrijednost blokirane imovine oko pola miliona maraka.

"Biće mu oduzet stan površine 49 kvadratnih metara i parking od 16 kvadrata u podrumu objekta koji se nalazi u Cerskoj ulici 5, stan površine 24 kvadrata na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića 107A u Banjaluci, vikendica sa dvorištem površine 1.748 kvadratnih metara u Ivanjskoj i automobil "mercedes", kaže Miljanovićeva.

Dodaje da će Šmitranovoj nevjenčanoj supruzi Slavici Smiljić biti oduzeti stan površine 31

 kvadratni metar u Kalemegdanskoj ulici 3 u Banjaluci i automobili "pežo 307" i "reno klio". Šmitranovom sinu Vladimiru biće oduzet automobil "mercedes".

Službenici Odjeljenja za finansijske istrage i suzbijanje pranja novca MUP-a RS su 15. marta 2013. godine, postupajući po naredbi o pokretanju finansijske istrage, Okružnom tužilaštvu dostavili izvještaj o finansijskoj istrazi koji se odnosi na Šmitrana i lica koja su povezana s njim. S ciljem sprečavanja otuđenja imovine Osnovni sud je 19. marta prošle godine privremeno blokirao tu imovinu.

Okružni sud u Banjaluci uvažio je 10. decembra žalbu Okružnog tužilaštva i donio pravosnažnu presudu kojom je Šmitran dužan da u roku od pola godine u gradsku kasu uplati 539.410 i plati kaznu od 15.000 maraka. Time je preinačena presuda Osnovnog suda koji je u aprilu zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja Šmitrana osudio na šest mjeseci zatvora i oduzeo mu imovinu u vrijednosti 25.000 maraka jer je grad Banjaluku oštetio za više od pola miliona KM, na šta se Okružno tužilaštvo žalilo. Okružni sud prihvatio je kazne koje je u presudi naveo Osnovni sud, tako da na snazi ostaju i zatvorska kazna i oduzimanje Šmitranove imovine od 25.000 KM.

Šmitran je u sudskom procesu priznao da je oštetio gradski budžet za 539.410 KM. On je za 42 lica i sedam nevladinih organizacija dodijelio pomoć, čime je prekoračio dozvoljeni limit za 403.710 KM. Pomoć je dodijelio i za devet lica koja nisu imala pravo na nju, napravivši još 135.700 KM štete. Od nekoliko lica je kao protivuslugu primio 25.000 KM.

Proces protiv Šmitrana pokrenut je nakon što je "Glas Srpske" objavio seriju tekstova o njegovim mahinacijama kojima je stekao osam stanova u Banjaluci, od kojih šest za vrijeme mandata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE