• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljena posebna sjednica Parlamenta RS

Autori mondo.ba Autori Agencije

Objedinjenom raspravom o ekspozeu i imenovanju Vlade Republike Srpske, u Banjaluci je nastavljena posebna sjednica parlamenta Srpske.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić rekao je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da bi situacija u Srpskoj bila mnogo bolja da nije bilo poplava, koje su zaustavile ekonomski oporavak.

Bajić je, tokom objedinjene rasprave o ekspozeu manadatara Željke Cvijanović i sastava nove Vlade Republike Srpske, ocijenio da je mandatar dao dobar ekspoze.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da vladin program rada treba da bude dopunjen donošenjem zakona o ravnomjernom razvoju Republike.

On je kritikovao što je u ekspozeu najavljena gradnja autoputa do Livanjskog kantona, vrijednosti 600 miliona evra, dok su, kako je rekao, mnogi regionalni i magistralni putevi u pojedinim regijama postali makadamski.

Krsmanović je dodao da se u dijelu ekspozea, koji se odnosi na decentralizaciju, ne vidi vraćanje oduzetih nadležnosti opštinama.

Poslanik SDS-a Slavko Dunjić rekao je da je u zdravstvenom sistemu došlo do "poremećaja nadležnosti između segmenata koji čine taj sistem".

On je smatra da zdravstvenom sistemu Srpske prijeti kolaps i da bi svi trebalo da se uključe u rješavanje problema u zdravstvu, kao i da bi trebalo sazvati tematsku sjednicu Narodne skupštine posvećenu zdravstvu.

Zastupnici Narodnog demokratskog pokreta u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović i Dragan Čavić iznijeli su niz kritika.

"Kakav je put od Foče do Nikšića u poređenju sa autoputevima koje vlast gradi? Vlast RS hoće da gradi autoput od Banje Luke do Livanjskog kantona, a magistralni putevi širom RS-a su takvi da na njima i konj lomi nogu. Javnost mora biti kontrolni mehanizam odgovornosti, jer je narod već prevrnuo očima na dosadašnju bahatost vlasti. Pred ovaj parlament će doći ljudi, ako treba i na naš poziv, ukoliko se ne budemo međusobno uvažavali", rekao je Krsmanović.

Energetski sektor RS-a je, dodao je on, razvojna šansa ovog bh. entiteta, ali javna preduzeća moraju da budu pod kontrolom vlasti.

"Ko je davao koncesije u energetskom sektoru ranije? Hoću da se koncesije pregledaju u NSRS i da se vidi da li su koncesione obaveze plaćene. Dalje - mnoge političke partije bliske vlasti pominju decentralizaciju, a nigdje ne postoji strategija za to. Također, treba donijeti zakon o nezastarijevanju krivičnih djela nastalih u procesima privatizacija i likvidacija. Moramo formirati i anketni odbor koji će vidjeti kolika je šteta koja je nastala u majskim poplavama", istakao je Krsmanović.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da u RS-u više niko ni nema nadu da će nešto biti bolje i da "ovo društvo živi na kredit".

"Gomilamo deficite, javna sredstva nisu dovoljna, sve se pokriva iz kredita i hartijama od vrijednosti. Fond PIO je od 2006. godine povećao obaveze za 80,5 miliona maraka. Vlast je dovela do promašenih investicija i ogromnih zaduženja. U ekspozeu Željka Cvijanović nije pomenula ruske kredite, na koje se vlast toliko pozivala u posljednje vrijeme. Da li će nova Vlada RS-a razgovarati sa MMF-om i ako neće - šta će biti alternativa? Zar svaki ministar mora da vozi Audi? Zar svaki činovnik mora da ima službeni auto? Ko je Budimir Stanković? Zar on može da kroji zakon u ovoj zemlji, da prepravlja odluke? Ko je iz vrha vlasti koristio kredite iz Bobar banke? Ova vlada nije birana da misli, nego da sluša", dodao je Čavić.

Poslanik SNSD-a Vesna Jungić rekla je večeras u raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je mandatar za sastav nove Vlade Željka Cvijanović u ekspozeu vrlo odgovorno navela gdje su slabosti i problemi i da je dat fokus na bitne oblasti koje će odrediti kvalitetet življenja.

Jungićeva je naglasila da su u oblasti poljoprivrede jasno po prioritetima poredani strateški dokumenti, kao i da u toj oblasti očekuje pomake zbog svega što je urađeno i u ranijem periodu.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković rekao je da ova stranka neće podržati izbor nove Vlade Republike Srpske, između ostalog, i zbog što je u prethodnom periodu vođena loša fiskalna politika.

Poslanik SNSD-a Luka Petrović napomenuo je da je glavna riječ u ekspozeu "reforme", dodajući da se naglašava i istrajavanje na započetim investicijama koje će dovesti do razvoja i povećanja zaposlenosti.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević rekao je da je u prvom dijelu ekspozea data pozitivna ocjena stanja u Republici Srpskoj "iz perspektive komoditeta onih koji su na vlasti". Prema njegovim riječima, drugi dio definiše brojne probleme i zadatke koje treba da uradi buduća Vlada Srpske, čime je demantovana pozitivna ocjena iz prvog dijela.

Mandatar za sastav nove Vlade RS Željke Cvijanović izložila je svoj ekspoze na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS i predstavila kandidate za ministra u novoj Vladi.

Poslije njenog izlaganja otvorena je rasprava tokom koje su poslanici iz vladajućih partija pohvalili ekspoze i rad Vlade RS u proteklom periodu, a opozicija ga je oštro kritikovala.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je u ekspozeu mandatara za sastav nove Vlade Srpske Željke Cvijanović prepoznata potreba da se pažnja usmjeri ka privredi.

"Realni sektor može da donese boljitak svim građanima u Srpskoj. Treba stimulisati privredne subjekte koji stvaraju dodatnu vrijednost", rekao je Višković u parlamentu Srpske, u objedinjenoj raspravi o ekspozeu i imenovanju Vlade Srpske.

On je naglasio da je potrebno sačiniti i registar parafiskalnih nameta, te da je ekspoze dobro napisan i da treba da bude pretočen u ekonomsku politiku za narednu godinu.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio da se Srpska nalazi u veoma teškoj situaciji zbog lošeg rada Vlade Srpske od 2006. godine, kao i da je ekspoze mandatara, koji je danas predstavljen u parlamentu, loše napisan.

Šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu Srpske Branislav Borenović smatra da u ekspozeu nema konkretnih prijedloga za rješavanje teške situacije u Republici Srpskoj.

"Srpska je danas prezadužena i evidentan je pad zaposlenosti", napomenuo je Borenović, dodavši da je saglasan sa dijelom ekspozea koji se odnosi na usvajanje prostornog plana Republike Srpske i evropske integracije.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena nakon završetka redovne pauze, u 17 časova.

Izvor: MONDO Cvijanovićeva je iznoseći svoj ekspoze istakla da će cilj i zadatak nove Vlade da Srpska bude jaka, stabilna, prosperitetna i demokratska, sa očuvanim nadležnostima koje su joj date Dejtonskim sporazumom i sa institucionalnim kapacitetom koji će moći da odgovori na potrebe svih njenih građana.

"Vlada morati odgovoriti na brojne izazove, rješavati mnoge probleme, raditi paralelno na institucionalnom jačanju Republike Srpske i njene političke i ekonomske pozicije".

Cvijanovićeva je napomenula da je, uprkos ekonomskoj krizi, Vlada nastavila realizaciju planiranih i započetih projekata izgradnje saobraćajne infrastrukture, energetskih objekata, studentskih domova, vrtića, škola, fakulteta, te da je obezbijedila informatičku opremu za škole, bolje materijalne uslove za rad policije. Cvijanovićeva napominje da će takav biti i odnos nove Vlade.

Mandatar za sastav Vlade Srpske istakla je da su povećane plate i penzije, a da pri tom nije ugroženo funkcionisanje budžeta, niti da se ušlo u grupu visokozaduženih ili rizično zaduženih zemalja.

"Ukupno povećanje penzija koje je obezbijedila Vlada koju sam vodila iznosiće od januarske penzije 10,5 odsto, a povećanje smo vršili u nekoliko koraka, upravo vodeći računa da ne ugrozimo cjelokupan sistem. Dalje poboljšanje materijalnog statusa penzionera ostaje cilj i nove Vlade", kaže Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su povećane porodične i lične invalidnine i obezbijeđeno veće zapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca i napomenula da su zadržani najniži troškovi studiranja u odnosu na regiju.

Ona je rekla da je Vlada bila prva u regiji koja je nakon katastrofalne poplave, koja je "odnijela" godišnji budžet, obezbijedila konkretnu pomoć stanovništvu i privredi.

Ona je u ekspozeu navela da je Republika Srpska u 2013. godini zabilježila rast realnog BDP-a od 1,9 odsto, a u ovoj godini ostvariće rast oko jedan odsto, bez obzira na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku.

Cvijanovićeva je naglasila da spoljnotrgovinska razmjena ima stalnu tendenciju rasta i da je prosječna plata u od januara do septembra ove godine veća za dva odsto u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u 2013. godini.

"Povećanje plata zabilježeno je u svim oblastima izuzev građevinarstva, finansijskih djelatnosti i osiguranja", zaključila je Cvijanovićeva.

Najvažniji cilj nove vlade u narednom četvorogodišnjem periodu, kako je istakla, biće izgradnja stabilne ekonomije sa pozitivnom stopom privrednog rasta, koji obezbjeđuje dugoročni rast životnog standarda građana i povećanje zaposlenosti.

Cvijanovićeva je navela da će ključne reformske oblasti nove Vlade biti politika podrške oporavku privrede i novom privrednom rastu, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija i evropske integracije.

Ona je naglasila da će biti obezbijeđena dodatna podrška privredi i povećanje zaposlenosti u realnom sektoru, rasterećenjem privrede, ukidanjem parafiskalnih davanja, te rasterećenjem rada na novozaposlene radnike.

Borba protiv kriminala i korupcije biće prioritet u radu Vlade, navedeno je u ekspozeu Željke Cvijanović.

Na kraju izlaganja Cvijanovića je predstavila sastav nove Vlade RS u kojem će Zoran Tegeltija biti minister finansija, Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova, ministarstvo prosvjete i kulture pripada Danetu Maleševiću, ministar rada i boračko-invalidske zaštite biće Milenko Savanović, a Petar Đokić u novoj vladi vodiće ministarstvo industrije, energetike i rudarstva. Ministar pravde biće Anton Kasipović, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje Stevo Mirjanić. Dragan Bogdanić ostaje ministar zdravlja i socijalne zaštite, a Jasmin Komić ministar nauke i tehnologije. Lejla Rešić ostaje ministar uprave i lokalne samouprave, Predrag Gluhaković je ministar trgovine i turizma, a Jasmina Davidović preuzima ministarstvo porodice, omladine i sporta. Srebrenka Golić na čelu je ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a Neđo Trninić vodiće ministarstvo saobraćaja i veza. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju biće Zlatan Klokić, a Davor Čordaš je ministar za izbjeglice i raseljena lica.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj bi trebalo da bude imenovan premijer i nova Vlada Srpske počela je u 10 časova u Banjaluci.

Na početku sjednice potvrđeni su poslanički mandati Jasni Lukić i Milanu Kovaču (SNSD) i Dobrili Drinić (SP), koji su položili zakletvu.

Mandati su im dodijeljeni, jer su ranije mandate vratili Zoran Tegeltija, Dragan Bogdanić (SNSD) i Petar Đokić (SP), koji će obavljati ministarske funkcije.

Poslije usvajanja dnevnog reda, na zahtjev kluba SNSD-a predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović dao je pauzu u trajanju od 15 minuta, nakon čega je sjednica nastavljena.

Po završetku ove posebne sjednice planirano je da bude održana još jedna posebna sjednica parlamenta, na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsjednici ove najviše zakonodavne institucije i članovi odbora.

Po završetku ove posebne sjednice planirano je da bude održana još jedna posebna sjednica parlamenta, na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsjednici ove najviše zakonodavne institucije i članovi odbora.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile Bajica

Vlada kontinuiteta propasti

Gz

@Mile Bajica E jes steta sto Mladen Bosic nije mandatar. On pobjfnik a gubitnik, Zeljka gubitnik a pobjednik

MONDO REPORTAŽE