Ovako izgleda nova Vlada RS

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Ovako izgleda nova Vlada RS

Autori mondo.ba Agencije
Autori mondo.ba Agencije

Dosadašnja premijerka i aktuelni mandatar za sastav nove Vlade RS Željka Cvijanović predstavila je ekspoze i svoj kabinet. Ovo su ministri koji će obavljati dužnost naredne četiri godine.

Upoznajte se sa biografijama ministara u novoj Vladi RS.

Predsjednik Vlade RS – Željka Cvijanović (SNSD)

Rođena je 1967. god. u Tesliću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Univerzitetsko obrazovanje sticala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, te Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Profesor je engleskog jezika, a završila je i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Misiji Evropske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije. Bila je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, a od marta 2013. godine je predsjednik Vlade RS.
Udata je i majka dvoje djece. Po nacionalnosti je Srpkinja.

1. Ministarstvo finansija – dr Zoran Tegeltija (SNSD)

Rođen je 1961. godine u Mrkonjić Gradu, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom Ekonomski fakultet u Sarajevu. Magistarske studije je završio 2006. godine, a zvanje doktora ekonomskih nauka stekao 2008.godine.
Radio je u Rafineriji nafte u Brodu, Republičkoj upravi javnih prihoda BiH, Republičkoj upravi javnih prihoda Republike Srpske, te Republičkoj upravi carina Republike Srpske. Od 2000. do 2002. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a od 2004. godine načelnik opštine Mrkonjić Grad. Ministar finansija u Vladi Republike Srpske je od 2010. godine. Od 2009. godine je docent na Univerzitetu za Poslovni inženjering i menadžment u Banjoj Luci – oblast finansija, na predmetima Javne finansije i Monetarna ekonomija.
Oženjen je i otac dvoje djece. Nacionalna pripadnost: Srbin.

2. Ministarstvo unutrašnjih poslova – mr Dragan Lukač (SNSD)

Rođen je 1968. godine u Krnjeuši, opština B. Petrovac, gdje je završio osnovnu školu, a srednju tehničku školu u Bihaću. U Banja Luci je završio Višu školu unutrašnjih poslova, zatim i Visoku školu unutrašnjih poslova, kao i postdiplomske studije i stekao zvanje magistra državno-pravnih nauka.
Tokom 25 godina radnog iskustva obavljao je poslove u SUP SRBiH, CSB Sarajevo i CSB Bihać, a od 1992. godine u MUP RS sve do 2005. godine, kada prelazi u Gradsku upravu Banja Luka gdje obavlja poslove načelnika Odjeljenja komunalne policije.
U MUP RS je radio na različitim zahtjevnim poslovima, od policajca do različitih rukovodnih pozicija. U toku rata je komandovao Specijalnim jedinicama policije, više puta je ranjavan u ratnim dejstvima, odlikovan je Ordenom Miloša Obilića za hrabrost i Ordenom Karađorđeve zvijezde za uspješno komandovanje jedinicama, i proizveden u čin Pukovnika policije.
Oženjen je i otac četvoro djece. Nacionalna pripadnost: Srbin.

3. Ministarstvo prosvjete i kulture – dr Dane Malešević (DNS)

Rođen je 1952. godine, u mjestu Čivčije, opština Prnjavor. Nakon završenih osnovnih studija, na kojima stiče zvanje profesora politehničkog vaspitanja i obrazovanja, odbranio je, 2011. godine, doktorsku tezu koja se odnosi na kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja.
Radio je kao profesor, a potom i direktor Tehničke škole u Gradišci, savjetnik u Ministarstvu prosvjete i kulture, a trenutno obavlja funkciju načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška.
Kao istaknuti stručnjak u oblasti prosvjete bio je uključen, između ostalog, u izradu nomenklature zanimanja za srednje stručno obrazovanje, za institucionalni razvoj stručnog obrazovanja te razvoj nastavnih planova i programa za osnovnu školu i srednje stručne škole u Republici Srpskoj. Bio je angažovan i u izradi brojnih projekata koji se odnose prvenstveno na strategiju srednjeg stručnog obrazovanja i njegovu reformu
Nacionalna pripadnost: – Srbin

4. Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštite – Milenko Savanović (SP)

Rođen je 1955. godine u Podrašnici, opština Mrkonjić Grad, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu, Mašinski fakultet i magistarske studije završio je u Banjaluci.
U periodu od 1979 do 2000. godine obavljao je više rukovodećih pozicija u Fabrici vijaka u Mrkonjić Gradu, a od 2000. do 2004. godine bio je zamjenik načelnika opštine Mrkonjić Grad. Od 2005. godine radi u ZP „Hidroelektrane na Vrbasu“ a.d. Mrkonjić Grad gdje obavlja poslove savjetnika direktora za tehnička pitanja. U prethodnom četverogodišnjem mandatu bio je predsjednik sindikalne organizacije u preduzeću „Hidroelektrane na Vrbasu“ i član Glavnog odbora Sindikata elektroprivrede i energetike RS. Biran je za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad u više mandata. Učesnik otadžbinskog rata u periodu od 1992. do 1995. godine. Borac je prve kategorije i ratni vojni invalid sedme kategorije.
Oženjen je i otac je dvije kćerke. Po nacionalnosti je Srbin.

4. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva – Petar Đokić (SP)

Rođen 1961. god. u Brčkom, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu unutrašnjih poslova završio je u Sarajevu, a Ekonomski fakultet u Beogradu.
Radio je u organima unutrašnjih poslova u Brčkom i bio je direktor privatnog trgovačkog preduzeća Intermarket iz Brčkog. Obavljao je i dužnost povjerenika za izbjegla i raseljena lica u Brčkom, te dužnost inspektora u Komesarijatu za izbjeglice Republike Srpske. U više mandata je biran za odbornika Skupštine opštine Brčko, kao i narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje je dva puta biran za njenog predsjednika, a u više saziva Narodne skupštine obavljao je i dužnost predsjednika Odbora za odbranu i bezbjednost.
Dužnost ministra rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Republike Stpske obalja od 2010.godine.
Živi u Brčkom i otac je jednog djeteta. Nacionalna pripadnost: Srbin

6. Ministarstvo pravde – Anton Kasipović

Rođen je 1956. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu i srednju školu, i diplomirao na Pravnom fakultetu.
Bio je dugogodišnji novinar a potom i direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Glas Srpske“ u Banjoj Luci. U bogatoj novinarskoj karijeri radio je, između ostalog, kao dopisnik Radio-televizije Sarajevo, urednik u dnevnom listu „Nezavisne novine“ te direktor Marketinga Javnog RTV servisa BiH. Bio je takođe član Upravnog odbora Radio televizije Republike Srpske.
Od 2006. do 2013. godine obavljao je funkciju ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.
Oženjen je, otac jednog djeteta. Nacionalna pripadnost: Hrvat

7. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – prof. dr Stevo Mirjanić (SNSD)

Rođen je 1945. godine u Romanovcima kod Gradiške. Poljoprivredni fakultet u Sarajevu završio je 1971. godine. Magistrirao je 1978. godine, a doktorirao 1984. godine.
Bio je član Vlade BiH i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zatim generalni direktor Kombinata AIPK – Banja Luka, te član Savezne Vlade SFRJ (SIV) kao ministar bez portfelja, te savezni ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu SFRJ. Bio je i predsjednik Savjeta za agrarnu politiku Savezne Vlade SFRJ, te direktor u Poljoprivrednoj banci Agrobanke u Beogradu. Od 2013. godine u Vladi Republike Srpske obavlja dužnost ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Profesor Mirjanić je senator Republike Srpske i redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Nacionalna pripadnost: Srbin.

8. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite – dr Dragan Bogdanić (SNSD)

Rođen je 1965. godine u Tesliću, gdje je završio osnovnu i srednju medicinsku školu. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz interne medicine završio je u Banjaluci, a subspecijalizaciju iz kardiologije u Beogradu.
Kao ljekar radio je u Domu zdravlja Teslić i u Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica, a od 2003. kao pomoćnik direktora za zdravstvo i član Upravnog odbora ove banje. Od 2007. godine bio je predsjednik Upravnog odbora Banje Vrućice, a od 2010. generalni direktor Zdravstvenog centra Banja Vrućica. Dužnost ministra zdravlja i socijalne zaštete u Vladi Republike Srpske obavlja od septembra 2013. godine.
Oženjen je i otac jednog sina. Nacionalna pripadnost: Srbin.

9. Ministarstvo nauke i tehnologije – prof. dr Jasmin Komić (SNSD)

Rođen je 1956. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu školu i Matematičku gimnaziju. Diplomirao i doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je izabran u zvanje redovnog profesora.
Bio je na stručnom usavršavanju u Japanu, Španiji i Danskoj.
Od 2004. godine do imenovanja u sastav Vlade Republike Srpske, obavljao je funkciju zamjenika gradonačelnika Grada Banja Luka. Od 2010. u Vladi Republike Srpske obavlja dužnost ministra nauke i tehnologije i poptredsjednika Vlade.

Oženjen je i otac dvoje djece. Nacionalna pripadnost: Bošnjak

10. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave – Lejla Rešić (SNSD)

Rođena je 1981. godine, u Prijedoru, gdje i danas živi.
Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je trenutno i magistrant na katedri za politologiju.
Kao novinar i urednik radila je 10 godina, najduže na Radio–televiziji Republike Srpske.
Od 2010. godine obavlja funkciju ministra uprave i lokalne samouprave RS.
Nije udata. Nacionalna pripadnost: Bošnjakinja.

11. Ministarstvo trgovine i turizma – Predrag Gluhaković (SP)

Rođen je 1954 godine u Bijeloj kod Brčkog gdje je završio osnovnu školu. Srednju tehničku školu završio je u Brčkom, a Ekonomski fakultet u Novom Sadu, gdje je i magistrirao ekonomiju. U vremenu prije sukoba u BiH radio je u sistemima UNIS i SOKO.
Od 2001. do 2006. godine radio je u Vladi Distrikta Brčko na rukovodećem mjestu u Odjeljenju za komunalne poslove. U mandatu Vlade Republike Srpske od 2006. do 2010. obavljao je funkciju ministra trgovine i turizma, a u periodu od 2010. do 2014. izabran je na dužnost potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Oženjen je i otac dvoje djece. Po nacionalnosti je Hrvat.

12. Ministarstvo porodice, omladine i sporta – Jasmina Davidović (SP)

Rođena je 1952. godine u Podlugovima, opština Ilijaš, gdje je završila osnovnu školu. Gimnaziju je završila u Ilijašu, a Medicinski fakultet u Sarajevu, kao i specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva.
1980. je zaposlena kao ljekar u Domu zdravlja Foča, a od 1982. do 1992. na Ginekologiji bolnice Foča, U ratnom periodu je radila kao ljekar u Hitnoj službi Doma zdravlja Foča gdje je nastavila da radi sve do 2005.godine, kada stiče zvanje ljekara porodične medicine. Danas vodi najbrojni tim u Domu zdravlja Foča sa 2200 registrovanih pacijenata. Pored specijalizacije dr Davidović ima i brojne sertifikate iz oblasti preventivne medicine i upravljanja promjenama u zdravstvu.
Majka je tri kćerke. Po nacionalnosti je Bošnjakinja.

13. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju – Srebrenka Golić (SNSD)

Rođena je 1958. godine u Banjoj Luci, gdje je završila osnovnu školu, Gimnaziju i Pravni fakultet. Radila je u Skupštini opštine Čelinac, preduzeću „Šipad – Komerc“ Sarajevo, u preduzeću „Krajinapromet“ Banja Luka, zatim kao šef Kabineta i savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske.
Bila je i direktor Javne ustanove „Službeni glasnik Republike Srpske“. Od 2010. godine obavlja dužnost ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske.
Udata je i majka jednog djeteta. Nacionalna pripadnost: Bošnjakinja.


14. Ministarstvo saobraćaja i veza – Neđo Trninić (DNS)

Rođen je 1956. godine u Ramićima, u opštini Ključ. Mašinski fakultet je završio u Banjaluci. Radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Ključu, te imao rukovodeće pozicije u privredi – kao upravnik proizvodnje u Fabrici masivnog namještaja ”Previja” u Ključu, tehnički rukovodilac elektromašinskog održavanja u Rudniku olova i cinka ”Sase” Srebrenica, a potom i tehnički direktor u Fabrici za preradu lakih, obojenih i plemenitih metala ”11. mart” u Srebrenici. Od 2000. godine je generalni direktor Fabrike za pocinčavanje d.o.o. Srebrenica.
Bio je odbornik u Skupštini opštine Bratunac a od 2010. do 2014. godine i poslanik u Narodnoj skupštini RS.
Živi u Bratuncu, oženjen je i otac dva sina. Nacionalna pripadnost: Srbin.

15.Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju - Zlatan Klokić (SNSD)

Rođen je 1983. u Prnjavoru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, na odsjeku za elektroenergetske i industrijske sisteme.

Od decembra 2009. zaposlen u ZP “Elektrokrajina” a.d. Banja Luka RJ “Elektrodistribucija” Prnjavor gdje je obavljao poslove rukovodioca radne jedinice.
Oženjen, otac jednog djeteta. Nacionalna pripadnost: Bošnjak

16. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica – Davor Čordaš (HDZ)

Rođen je 1959. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu školu je završio u Brodu, Gimnaziju u Slavonskom Brodu, a Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu.
Radio je kao srednjoškolski profesor u Maglaju, asistent na Poljoprivrednom i Prirodno¬-matematičkom fakultetu u Sarajevu, poslanik u Parlamentu Federacije BiH, zamjenik ministra socijalne politike i izbjeglica u Vladi Federacije BiH, te savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Od 2006. do 2010. godine bio je potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda. Od 2010. obavlja dužnost ministra za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske.
Oženjen je i otac šestoro djece. Nacionalna pripadnost: Hrvat.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader