• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština o budžetu i ekonmskoj politici Srpske

Autori mondo.ba Autori SRNA

U Banjaluci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 2,033 milijarde KM i Prijedlog ekonomske politike za 2015. godinu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se očekuje stabilizacija privrednih kretanja, te da se procjenjuje da će stopa realnog rasta BDP-a u ovoj godini iznositi 0,1 odsto, a u 2015. godini 1,9 odsto, čemu će najviše doprinijeti povećanje izvoza, te značajna investiciona ulaganja.

Cvijanovićeva je, predstavljajući u Narodnoj skupštini Srpske Prijedlog ekonomske politike za 2015. godinu, navela da su procjene za 2014. i 2015. godinu dosta oprezne u odnosu na procjene koje su uradile druge finansijske institucije za BiH, poput MMF-a 3,5 odsto, ili DEP-a od 3,4 odsto.

Ona je podsjetila da je nakon rasta privredne aktivnosti u 2013. godini, kada je realni rast BDP-a iznosio 1,9 odsto ostvaren rast i u prvom kvartalu 2014. godine od 0,4 odsto, a da je u drugom kvartalu došlo do pada privredne aktivnosti zbog poplava, sa stopom realnog rasta BDP-a od minus 0,9 odsto.

 "Događanja u vezi sa poplavama u znatnoj mjeri izmijenila su program rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske u 2014. godini. Šteta i gubici od poplava i klizišta se još procjenjuju, a preliminarne procjene štete za Republiku Srpsku kreću se u visini jednog godišnjeg budžeta Republike, dakle 1,9 milijardi KM", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su ključne reformske oblasti Vlade za 2015. godinu oporavak privrede i novi privredni rast, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija, očuvanje socijalne sigurnosti i evropski put Republike Srpske.

Prema njenim riječima, privredni rast i zapošljavanje su prioritet, a da bi se to postiglo potrebno je dodatno rasterećenje privrede, kroz fiskalne i druge mjere, stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje i reforma tržišta rada.

Premijer Srpske je naglasila da je Republika Srpska ponovo, nakon provedenih opštih izbora, prva u BiH pristupilka konstituisanju zakonodavne i izvršne vlasti, kao i usvajanju planskih godišnjih dokumenata kao što su Ekonomska politika i Budžet za 2015. godinu.

Prema usvojenom dnevnom redu Skupštine RS, poslanići će razmatrati i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske i prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović na početku skupštinskog zasjedanja obavijestio je narodne poslanike da je Vlada Republike Srpske iz skupštinske procedure povukla Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga po hitnom postupku.

On je rekao da će dan za glasanje biti nakon apsolviranja cjelokupnog dnevnog reda, a orijentaciono u nedjelju, 28. decembra.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da ne očekuje da opozicija daje pozitivne komentare na prijedloge budžeta i ekonomske politike Srpske za narednu godinu, ali da treba postaviti pitanje opravdanosti njihovih kritika.

Višković je novinarima u parlamentu Srpske rekao da opozicija služi da kritikuje Vladu.

"Prvi put ove godine imamo budžet u kojme su prihodi veći od rashoda, imamo suficit, kao i prvi put manje zaduženja, a više vraćanje kredita", naveo je Višković i dodao da niko od socijalnih kategorija nije oštećen.

On je napomenuo i da je stavka za zbrinjavanje radnka, koju sindikat želi veću, ista kao i ove godine i da njime mogu da se namire radnici kojima nedostaje radni staž da bi mogli u penziju.

Poslanički klubovi SDS-a i PDP-a smatraju da dokumenti ekonomska politika i budžet Republike Srpske za 2015. godinu treba razmatrati u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku.

Predsjednik Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao je da će ova stranka imati amandmane, te da se ne nude nikakve razvojne perspektive u Srpskoj.

On je dodao da ništa nije konkretizovano kada je riječ o zaduživanju, odnosno kako da se ograničiti zaduživanje koje je za gotovo 400 miliona KM veće u odnosu na kraj 2013. godine.

Vlada Republike Srpske utvrdila je u nedjelju, 21. decembra, na posebnoj sjednici, Prijedlog budžeta u iznosu od 2,033 milijarde KM i Prijedlog ekonomske politike za narednu godinu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE