• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador Srbije: Inicijativa EU je šansa za BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević smatra da je njemačko-britanska inicijativa, koja je postala inicijativa EU za novi pristup prema BiH, dobra šansa da BiH brže krene putem evro-integracija

Strateški cilj Srbije jeste da sa Republikom Srpskom unapređuje privrednu saradnju i političke odnose i da, u okviru BiH, vodi računa o njenoj bezbednosti - ističe ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

U intervjuu Srni Vukićević napominje da Srpska i Srbija imaju dobre i sadržajne veze, te izuzetno visok nivo međusobne spoljnotrgovinske razmjene, gdje postoje mnogobrojni projekti čija je realizacija u toku.

"Srbija po obimu investicija spada u sami vrh stranih investitora u Srpskoj", naglašava Vukičević.

On napominje da Srbija ne želi da na tom planu Federacija BiH bude zapostavljena, već, naprotiv, nastoji da i taj entitet ima ozbiljnu ulogu u realizaciji ekonomskih projekata, kao i uspostavljanju dobrih susjedskih i međuljudskih odnosa.

Vukićević ocjenjuje da su i Srbija i BiH imale jako tešku prošlu godinu, jer su doživjele katastrofalne poplave, u kojima je na desetine hiljada građana ostalo bez kuća, imanja, stoke, ljetine...

Ambasador ukazuje na činjenicu da je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, nakon izbora, za svoju prvu zvaničnu posjetu odabrao BiH.

"Upravo mu je to bio pravi motiv da kaže da je BiH za Srbiju, kao susjed, prvi prioritet u bilateralnim odnosima u regionu, i da će Beograd tu politiku provoditi i u budućnosti.

Tvrdim da je region važan spoljnopolitički prioritet Srbije, pri čemu se zvanični Beograd oslanja na maksimu - da svi mi na Balkanu želimo da idemo u EU, ali da na tom putu moramo zajedno raditi na bezbjednosti regiona i međusobnoj povezanosti i saradnji u tim okvirima", navodi Vukićević.

On je zadovoljan što su opšti izbori u BiH prošli u fer i demokratskoj atmosferi, kao i zbog činjenice da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić već bio u Beogradu, gdje se susreo sa državnim vrhom Srbije i Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem.

"Vjerujem da će predsjednik Nikolić u ovoj godini posjetiti BiH i da će odnosni biti još svestraniji i bolji", naglašava Vukićević.

U svakom slučaju, Srbija namjerava da pojača ekonomsko-privrednu saradnju sa BiH putem povezivanja poslovnih subjekata i korištenjem potencijala za zajedničke nastupe na trećim tržištima.

Vukičević žali zbog činjenica da Federacija BiH, za razliku od Republike Srpske, zaostaje u procesu formiranja vlasti.

On vjeruje da bi kraj februara trebalo da bude krajnji rok za formiranje vlasti u Federaciji BiH, čime bi se otvorila mogućnost za dovršavanje procesa uspostavljanja zakonodavne i izvršne vlasti.

Prema njegovim riječima, taj rok je važan i za mnoge projekte koje ima EU prema BiH.

Vukićević smatra da je njemačko-britanska inicijativa sada već postala inicijativa EU za novi pristup prema BiH, i da je dobra šansa da BiH brže krene putem evro-integracija, za šta su neophodne određene reforme kao i jasna potvrda političkih lidera i ključnih institucija - Predsjedništva i Parlamentarne skupštine.

On je uvjeren da je, nakon dugogodišnjeg prisustva međunarodne zajednice u BiH, sazrelo vrijeme da se domaćim političarima u BiH prepusti dogovaranje i donošenje odluka u vezi sa budućnosti, pri čemu treba insistirati na njihovoj odgovornosti za dogovorene i preuzete obaveze, bez nametanja rješenja sa strane.

"EU jeste naš spoljnopolitički cilj, ali i pored toga što Srbija želi da uđe u EU, mislimo da to ne treba da bude na štetu tradicionalno dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom.

To što ćemo ući u EU, ne znači da treba da se odreknemo naših prijatelja. EU to, na kraju krajeva, i ne traži od nas, nego nas smatra dobrodošlim u porodicu evropskih naroda", zaključio je Vukićević u intervjuu Srni.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE