• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zastoj u integracijama zbog problema u FBiH"

Autor SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik napomenuo je da je zastoj u evropskim integracijama nastao zbog problema u FBiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik napomenuo je da Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU predstavlja značajan iskorak ka centralizaciji BiH, te da je zastoj u evropskim integracijama nastao zbog problema u FBiH.

"Problemi koji su kreirani u FBiH obično budu nametuti na nivo BiH. Predsjedništvo BiH je samo sebe predložio da kreira neku novu političku priču, koja je za Republiku Srpsku neprihvatljiva", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nakon što bi lideri političkih partija u BiH potpisali tu izjavu, ona bi bila upućena na verifikaciju u parlament BiH.

"U parlamentu BiH izjava bi bila verifikovana kao obaveza svih nivoa vlasti u BiH, što nesumnjivo mijenja suštinu ove zemlje. BiH je sastavljena od dva entiteta koji imaju svoje nadležnosti", rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da u izjavi ima mnogo više elemenata nego što Evropa traži.

"BiH zbog zajedljivosti političkog Sarajeva, a na koju su nasjeli Mladen Ivanić i Mladen Bosić, proširuje uslove na putu evropskih integracija od dosadašnjih koji su podrazumijevali uspostavljanje mehanizma koordinacije i provođenja odluke 'Sejdić-Finci", naveo je Dodik.

On je naglasio da se prvi put pokušava, u skladu sa probosanskom politikom Bosića i Ivanića, reafirmisati uloga i veći značaj institucija BiH nego što imaju.

"U izjavi se govori kako treba provesti evropsko pravno nasljeđe, ali u suštini ne govori se nigdje da treba uvažavati ustavno uređenje BiH. To govori o skrivenim i podmuklim namjerama prema Republici Srpskoj koje dolaze iz Sarajeva, a koje su prihvatili Ivanić i Bosić podržavajući jednu takvu izjavu", pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da na putu ka EU 73 odsto nadležnosti ima Republika Srpska.

"U institucijama BiH se usaglašavaju politike koje su upućene sa drugih nivoa vlasti, a ne dokumenti koje upute Bakir Izetbegović i Ivanić. U BiH ne može da bude subordinacije, nego mehanizam koordinacije", rekao je Dodik.

On je ponovio da bi uvođenje predsjedničkog sistema bilo najbolje za budućnost Srpske.

"Znam da je za tako nešto potreban konsenzus u Srpskoj. U ovom trenutku atmosefera je takva da bi se teško mogao uvesti taj sistem, ali je sigurno da bi za Srpsku najbolje bilo da je na nivou BiH predstavlja izabrani predsjednik", zaključio je Dodik.

Predsjedništvo BiH 31. decembra usaglasilo je Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE