• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Raditi na dodatnom jačanju Srpske

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je potrebno da u ovoj godini svi rade na tome da Srpska još više ojača i bude održiva, napomenuvši da su već donesene određene teške mjere koje imaju za cilj da osnaže Republiku.

On je upozorio da slaba Srpska može lako postati lak plijen onima koji žele da je uruše, te istakao da samo naivni mogu vjerovati da Srpska, koja je u "permanentnom neprihvatanju od dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva", nije "trn u oku" drugima.

"Mnogi koji su ovdje godinama gradili političke karijere bili su zaduženi da demontiraju Dejtonski sporazum, vjerujući da će time stvoriti jaku BiH koja bi bila, po njima, nekakav uzor nekakve zemlje, a što je naravno bilo nemoguće", rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je upozorio da se u tom kontekstu pokušava i zloupotrijebiti jedna dobra evropska inicijativa kojom se za BiH omogućava "mekši" put prema evropskim integracijama, te se sada taj proces usložnjava  nedavnom izjavom Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja EU.

"Mislim da je Predsjedništvo BiH zloupotrijebilo jednu takvu širinu koju je Evropska komisija ponudila BiH i da se vraća u vrijeme od prije sedam - osam godina, kada su izmišljani neki opšti principi nakon kojih bi se trebalo ići u reforme koje su tražile prenos nadležnosti i mnogo čega drugog", istakao je Dodik, dodavši da vjeruje da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić to sve nije dobro sagledao.

Dodik je ocijenio i da je došlo vrijeme da svi akti koji idu u Parlamentarnu skupštinu BiH budu stavljeni pred Narodnu skupštinu Srpske prije odlučivanja u parlamentu BiH, kao i da da se svi akti koji idu u Savjet ministara BiH stave pred Vladu Srpske, koja će odlučiti o njima.

"Naprosto, to je zbog toga jer je BiH složena zajednica, čiji snažan element jeste Srpska. BiH nema svoje autentične organe, i ti organi se ne biraju, nego se sastavljaju", napomenuo je Dodik.

Govoreći o mehanizmu koordinacije sa EU, Dodik ističe da to negira mehanizam takozvane funkcionalne BiH, već podrazumijeva uvažavanje ustavnih nadležnosti za različite nivoe vlasti.

Dodik je ponovio da BiH treba da se kreće ka evrointegracijama, od kojih još niko nije odustao, te ocijenio da Srpska, kao entitet, u svojim politikama vrši promociju tog puta.

Međutim, navodi predsjednik Srpske, okolnosti su sada promijenjene jer je i sama EU izložena mnogim problemima. "EU nije ono što je nekada bila. I taj entuzijazam za Uniju je izgubljen ili je splasnuo i u samoj EU", rekao je Dodik.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je ocijenio da još ništa nije završeno i da će vrijeme pokazati kako će taj proces biti završen.

On je rekao da će sarađivati sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i da to nije problem, jer se ne smije dozvoliti da zbog nekog nerazumijevanja trpi Republika Srpska.

"Ja imam odgovornost samo prema Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE