• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nemamo veze sa municijom korištenom u Parizu"

Autor SRNA

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nemaju nikakve veze sa municijom koja je korištena u napadu terorista na redakciju magazina "Šarli ebdo" u Francuskoj, saopšteno je iz ovog ministarstva.

 "Nemamo veze sa municijom korištenom u Parizu" Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

U saopštenju se ističe da Ministarstvo odbrane BiH ne treba dovoditi u vezu sa terorističkim aktom u Parizu jer od formiranja do danas nije prodavalo viškove naoružanja i municije, odnosno nije raspisivalo javni ili međunarodni tender za prodaju viškova naoružanja, a što bi, u slučaju prodaje, bila zakonom propisana obaveza.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da država u koju se izvozi ne smije biti pod bilo kakvim embargom, a saglasnost za izdavanje izvozne dozvole moraju dati Ministarstvo bezbjednosti BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, svako iz svoje nadležnosti.

Prije izdavanja dozvole, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavezno je dostavljanje sertifikata krajnjeg korisnika.

Tek po dobijanju svih ovih saglasnosti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa izdaje izvoznu dozvolu ovlaštenom izvozniku. Ministarstvo odbrane BiH je nadležno da izda dozvolu koja je u skladu sa odbrambenom politikom BiH, navodi se u saopštenju.

Svaki izvoznik je na kraju godine dužan da opravda izvozne dozvole u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer se može desiti da se izdata dozvola zbog bilo kojih razloga ne realizuje ili se realizuje djelimično.

Ministarstvo odbrane BiH navodi da ne raspolaže podacima o prodaji naoružanja do 2004. godine, jer su to radila ranija entitetska ministarstva odbrane.

U saopštenju se podsjeća da na tržištu slobodno rade sve fabrike oružja, pa i fabrika "Igman" Konjic, čija se municija spominje u medijskim napisima.

Procedure izvoza naoružanja i municije propisane su Zakonom o prometu naoružanja i vojne opreme čiji nosilac je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a izvoznici su firme iz BiH koje imaju dozvolu izdatu od ovog ministarstva.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac potvrdio je juče da čaure koje su pronađene nakon terorističkog napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" u Parizu imaju oznake IK, što znači Fabrika municije "Igman" iz Konjica, te da je ta municija proizvedena 1986. godine.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

A ko je rekao da imate

MONDO REPORTAŽE