• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Živka Budimira i još pet osoba

Autor mondo.ba

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je danas optužnicu protiv Živka Budimira i još pet osoba.

Osim protiv predsjednika Federacije BiH, optužnica je podignuta i protiv Petra Barišića, Suada Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Armina Kulovca i Željka Asića, a zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, ali i krivična djela primanja odnosno davanja poklona ili drugih oblika koristi, javlja "Klix".

Budimir se tereti da je djelujući sa drugim optuženima predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlaštenja predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje bezbjednosti građana.

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Takođe, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima, piše "Klix".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE