• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH zbog Sutorine povlači ambasadora iz Crne Gore?

Autor mondo.me

Nakon što je crnogorski predsjednik Filip Vujanović odložio potpisivanje ukaza o postavljanju ambasadora Crne Gore u BiH, i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razmišlja o povlačenju ambasadora iz Crne Gore.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u Predsjedništvu BiH smatraju da Vujanovićeva odluka nema osnova i ocjenjuje se nekorektnom. O povlačenju ambasadora bi se, kako prenosi taj radio, Predsjedništvo BiH moglo izjasniti već ove sedmice. 

Budući da je Sutorina postala top tema, kako u intelektualnim, tako i u političkim krugovima u Bosni i Hercegovini, intelektualci navode da se ne smije potpisati Ugovor o granici sa Crnom Gorom sve dok se ne riješi pitanje - čiji je ovaj pogranični pojas - bosanskohercegovački ili crnogorski.

Intelektualci iz BiH  pozivaju se na istorijske, geografske i političke fakte, a najdalje u tome ide Suad Kurtćehajić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka i jedan od inicijatora povrata Sutorine Bosni i Hercegovini, piše Radio Slobodna Evropa. 

"Granice Bosne i Hercegovine su jasno utvrđene na Berlinskom kongresu i sa tim granicama je Bosna ušla u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Te granice do danas njen parlament nije mijenjao, a Crna Gora je bila bez Sutorine tada i vijekovima prije. Mi možemo potpisati međudržavni ugovor sa Crnom Gorom samo onda kada se izvrši povrat Sutorine, ratifiikovan u njihovom parlamentu. Ako to ne urade, mi moramo ići pred međunarodni sud", kazao je on. 

Predsjednik Udruženja geografa BiH Muriz Spahić kazao je da se na bazi analize geografskih karata, dokazuje da je Sutorina od svog osnivanja u bosanskoj državi, pa sve do 1964. godine kada se posljednji put prikazuje na karti i da je to dokazivo.

Višemjesečno nastojanje intelektualaca da se o Sutorini oglasi i državni parlament, urodilo je plodom, pa je krajem prošle sedmice, na dnevnom redu te zakonodavne institucije našla se i Rezolucija o Sutorini. Njome se traži da Zastupnički dom parlamenta ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predlagač, poslanik SDP-a, Denis Bećirović o tome kaže da prije svega, trebalo pokušati sa dogovorom a ako to ne može, zašto se neko i u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori boji Međunarodnog suda pravde.

Konačan stav o Predlogu rezolucije o Sutorini, parlament BiH će donijeti nakon što Ustavno-pravna komisija održi javnu raspravu o ovoj temi, a krajnji rok je 27. februar.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE