• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Švajcarac": Nastaviti izvršavati kreditne obaveze

Autori mondo.ba Autori SRNA

Upravni odbor Udruženja korisnika kredita "Švajcarac" pozvao je članove ovog udruženja da izvršavaju svoje kreditne obaveze u iznosu prve rate u domaćoj valuti, saopštio je u Sarajevu predsjednik ovog udruženja Kemal Duraković.

Duraković je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Udruženja zaključeno i da treba obavezati Hipo banku da dužnike po kreditima u švajcarskim francima zaduže za iznos podignutog kredita u primljenoj valuti, te da bude omogućena konverzija kredita u evrima ili u KM po kursu koji je važio na dan zaključenja ugovora o kreditu.

On smatra da je treba obavezati agencije za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH, Centralnu banku BiH i Hipo banku da se striktno pridržavaju kamatne stope shodno kretanju libora na tržištu i ugovora o kreditu uz ugovorenu fiksnu maržu, kao i izmijeniti entitetske zakone o obligacionim odnosima kojim je regulisana primjena valutne klauzule.

Prema Durakovićevim riječima, Upravni odbor Udruženja je donio i zaključak kojim se zahtijeva vraćanje preplaćenih sredstava po kursu i po kamati na dan podizanja kredita od dana sklapanja reprogamiranja kredita u evrima i u KM, zabranu deložacija, pljenidbi i podnošenja tužbi od Hipo banke do donošenja pravosnažnih sudskih presuda u BiH ili u sudu u Strazburu,uz poziv članstvu na gašenje računa u ovoj banci.

Duraković je podsjetio da je u BiH bilo oko 9.800 korisnika takvih kredita, od kojih je oko 1.500 uspjelo vratiti kredit, a koji su ukupno bili zaduženi 872 miliona KM, a što po sadašnjem kursu iznosi više od dvije milijarde KM.



On je naveo i primjer da je neko ko je imao ratu kredita od 1.000 KM sada u situaciji da mu rata iznosi 2.100 KM, te rekao da olakšice koje su ponuđene korisnicima ne nude ništa a da ni primjer Hrvatske nije ništa bolji.

Duraković je najavio da će vanredna skupština Udruženja biti održana 7. februara i da se nada da će do tada institucije BiH biti u stanju da učine nešto i zaštite građane koji imaju kredite u švajcarskim francima.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH  sugerisala je Hipo Alpe Adria banci, koja je u FBiH plasirala najviše kredita vezanih za valutnu klauzulu u švajcarskim francima, da osim postojećih opcija i modaliteta, dužnicima pokušaju da ponude dodatne mogućnosti da bi im ublažili negativne efekte rasta kursa franka.

Iz Agencije je saopšteno da će nastaviti intenzivne aktivnosti s ciljem iznalaženja rješenja za građane koji su korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, uz napomenu da se očekuju i rezultati najavljenih sastanaka u Evropskoj centralnoj banci, kao i moguće intervencije Centralnebanke Švajcarske u vezi sa naglim rastom kursa franka.

"Po iznalaženju ponuđenih rješenja, javnost će biti blagovremeno informisana", navode iz Agencije za bankarstvo FBiH, čiji su predstavnici danas u Sarajevu razgovarali sa predstavnicima Hipo Alpe Adrija banke.

Ministarstvo finansija Republike Srpske će kroz dijalog sa bankama, Agencijom za bankarstvo Srpske, Centralnom bankom BiH i nadležnim institucijama u Federaciji BiH nastojati da nađe prihvatljive načine rješavanja za kredite vezane za švajcarski franak, nakon naglog jačanja ove valute, potvrđeno je u Ministarstvu.

Do kraja sedmice Ministarstvo finansija Srpske će, u saradnji sa Agencijom za bankarstvo Srpske, održati sastanak sa predstavnicima banaka od kojih očekuje konkretne prijedloge dugoročnog i održivog rješavanja ovog pitanja.

Iz Ministarstva finansija navode da sa povećanom pažnjom prate posljedice promjena kursa švajcarskog franka na stanje duga fizičkih i pravnih lica po osnovu kreditnih zaduženja indeksiranih u švajcarskim francima.

Sa posebnom pažnjom analiziraju se posljedice značajnog jačanja švajcarskog franka i stanje duga fizičkih lica - korisnika kredita indeksiranih u ovoj valuti, imajući u vidu dodatni teret otplate ovih kredita, kojem je izloženo 3.000 građana Srpske.

Prema preliminarnim podacima prikupljenim od banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj i Agencije za bankarstvo Srpske, predmetni krediti, sa stanjem na dan 31. decembra prošle godine, koncentrisani su uglavnom u jednoj banci.

Ukupno kreditno zaduženje po osnovu kredita indeksiranih u švajcarskim francima iznosi 82 miliona franaka, što iznosi oko 2,5 odsto ukupnog kreditnog portfelja bankarskog sektora Republike Srpske.

U proteklim godinama zabilježen je trend smanjenja duga i broja dužnika po osnovu ovih kredita, kako zbog redovnog izmirenja obaveza tako i zbog prijevremene otplate kredita, ali i konverzije u kredite indeksirane u evrima.

Udruženje Franak RS dogovorilo je za četvrtak (22. januar) sastanak sa rukovodstvom Hipo Alpe Adria banke povodom iznošenja prijedloga rješenja ovog problema.

Centralna banka Švajcarske je 15. januara na vanrednoj sednici Upravnog odbora neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine, što je za posljedicu imalo jačanje švajcarskog franka i uzdrmalo glavna valutna tržišta.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE