• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voda rasijala mine po cijeloj BiH

Autor mondo.rs

Oko 140 mina, 1.700 minsko-eksplozivnih sredstava te oko 40.000 komada sitne municije pronađeno je nakon katastrofalnih poplava koje su zemlju pogodile u maju prošle godine.

 Voda rasijala mine po cijeloj BiH Izvor: MONDO arhiva

Ilustracija
Izvor: MONDO arhiva
Neutvrđen broj ovih ubojitih sredstava voda je rasijala u najmanje 33 lokalne zajednice na površini od 106 kilometara kvadratnih, pokazuju posljednji podaci BHMAC-a, centra za uklanjanje mina u BiH, pišu "Nezavisne novine".

Nezaustavljiva bujica sa sobom je nosila i cijela minska polja pa kod stučnjaka postoji opravdan strah da su mine rasijane uz obale rijeka, po poljoprivrednim zemljištima, kao i u riječnim koritima.

U Sarajevu je juče održana radionica na kojoj su predstavljeni rezultati vazduhoplovnog snimanja minskih polja i minski sumnjivih lokacija zahvaćenih poplavama, klizištima i bujicama.

Ahdin Orahovac, pomoćnik direktora za podršku BHMAC-a, naglasio je da će snimci iz vazduha pomoći da se dobiju informacije o tome gdje je i za koliko je došlo do pomjeranja minskih polja.

"Dobijene snimke uporedićemo sa postojećim mapama", rekao je Orahovac, upozoravajući posebno na minska polja koja su zatrpala klizišta, gdje je potrebno doći do podataka u kojem su se pravcu pomjerila ta polja i koliko u dubinu i širinu.

Prema njegovim riječima, loša je vijest da su se mine tokom prošlogodišnje katastrofe pomjerile, ali je dobra da će to biti kontrolisano.

Centri za uklanjanje mina iz BiH, Hrvatske i Srbije nakon prošlogodišnjih poplava zajednički su identifikovali potrebu da budu istražene karakteristike protivminskog djelovanja nakon poplava i uspostavi koncept regionalnog odgovora u sličnim krizama.

Helikopterom Oružanih snaga BiH i sa više bespilotnih letjelica tokom jeseni snimljen je veći dio miniranih i minski sumnjivih lokacija u BiH zahvaćenih prošlogodišnjim poplavama, a u planu je da posao bude završen čim se poprave vremenske prilike.

Milan Rezo, v.d. direktora BHMAC-a, kazao je kako su informacije za vrijeme poplava razmijenjene sa kolegama iz Srbije i Hrvatske bile od izuzetnog značaja s obzirom na to da je veliki pogranični dio miniran u prethodnom ratu.

Inače, problem sa "doplivalim" minama mogao se najbolje vidjeti u Doboju, gdje je u podrumima kuća i stanova nakon što se voda povukla pronađeno na desetine mina, bombi i komada municije, za koje iz Civilne zaštite u ovom gradu sumnjaju da ih ima još.

"I dalje postoji sumnja i realna opasnost da oko Doboja postoje donesene mine. To je uglavnom područje Usore na ulazu u Doboj  gdje se ona ulijeva u rijeku Bosnu", kaže Milko Vidaković, šef Odsjeka civilne zaštite u ovom gradu.

Sa druge strane, kako je rekao, nabujala Bosna je sa sobom odnijela jedno cijelo minirano područje.

"Čitava obala od ulaza u Doboj pa sve do dijela gdje graničimo sa Maglajem bila je u potpunosti pod minama. Kada je Bosna išla onom snagom i jačinom ona je odnijela cijelu obalu i polja, a sa njima i mine", zaključio je Vidaković.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE