• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcija "Potencijal":Hapšenja zbog trgovine ljudima

Autori mondo.ba Autori SRNA

Pripadnici SIPA-e BiH uhapsili su šest osoba zbog nedopuštene trgovine lijekovima i trgovine ljudima, te pretresli objekte na 12 lokacija na području Tuzle, Živinica, Bijeljine, Brčko distrikta, Ugljevika i Mrkonjić Grada.

U okviru akcije "Potencijal" juče su uhapšeni N.Đ, S.S, E.M.I, M.S, D.S. i S.M, saopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina medicinskih preparata, stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije, čija proizvodnja, trgovina i stavljanje u promet nisu dozvoljeni bez odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Na području Tuzle su, prilikom pretresa jednog objekta, na licu mjesta zatečene četiri ženske osobe, potencijalne žrtve trgovine ljudima, koje su na adekvatan način zbrinute.

Akciji "Potencijal" prethodila je višemjesečna istraga u okviru koje je dokumentovana nedopuštena trgovina lijekovima iz Indije u BiH i trgovina ljudima, u svrhu seksualne eksploatacije.

Uhapšeni su privedeni u prostorije SIPA-e u Banjaluci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa uputstvima nadležnog tužioca, biti odlučeno o njihovom daljem statusu.

Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedopuštena trgovina, proizvodnja i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje i trgovina ljudima.

Akcija kodnog naziva "Potencijal", usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičenih za nedopuštenu trgovinu lijekovima i medikamentima, te trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije, realizovana je po nalogu Tužilaštva BiH na području više gradova u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

U opsežnoj istrazi koju vodi u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu međunarodnu saradnju na otkrivanju organizovane grupe počinilaca koji su se bavili krijumčarenjem i nezakonitim uvozom medikamenata i stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije koja su krijumčarena iz Mađarske u BiH, kao i trgovinom ljudima radi seksualne eksploatacije.

Krijumčareni medikamenti koji su stavljani u promet u više gradova u BiH nisu zadovoljavali farmaceutske norme, niti standarde propisane za uvoz i promet lijekovima i medikamentima u BiH, te je na taj način izvršenjem krivičnih djela prouzrokovana je opasnost za zdravlje građana BiH.

Prilikom izvršenih pretresa pronađene su četiri osobe koje su potencijalne žrtve trgovine ljudima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom realizacije akcije, izvršeni su pretresi na ukupno 12 lokacija u oba entiteta i Brčko distriktu BiH.

Tokom pretresa izuzeta je određena količina medikamenata, koja će biti korištena kao dokazni materijal u postupku.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE