• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Tučić podnio ostavku

Autor SRNA

Nisam se složio sa postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet oružja, izjavio Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Boris Tučić

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Boris Tučić saopštio je danas da je osnovni razlog zašto je podnio ostavku na tu funkciju neslaganje sa postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz BiH.

U saopštenju se ističe da postupci izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz BiH samo djelimično u obzir uzimaju postojeća zakonska rješenja u BiH i njene međunarodne obaveze u ovoj oblasti, te ozbiljno dovode u pitanje odnose BiH sa nekim od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera, ali i investitora.

"Kako nisu urodili plodom, apeli prema partnerskim institucijama, ali i Predsjedništvu BiH, da se u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima preispitaju svi aspekti navedenih postupaka, bio sam prinuđen podnijeti ostavku, ne želeći da učestvujem u aktivnostima koje bi za rezultat, prema zvaničnim najavama, imale katastrofalne posljedice po BiH i njene entitete, a koje su pojedinci, rukovođeni vlastitim političkim ili drugim interesima, u potpunosti zanemarili", pojašnjava Tučić.

U saopštenju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Tučić izražava nadu da će ovaj njegov čin još jednom ukazati na potrebu obezbjeđenja višeg stepena odgovornosti svih nadležnih institucija u domenu spoljnotrgovionskog prometa naoružanja i vojne opreme, čime bi se svakako doprinijelo i kvalitetnijem stvaranju uslova za intenzivniji razvoj jedne zaista perspektivne industrijske grane u BiH.

Dodik: Moralna odluka

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku, jer nije želio da da saglasnost da se oružje iz BiH proda Ukrajini, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić moralno postupio podnoseći ostavku na tu funkciju, jer nije želio da da saglasnost da se oružje iz BiH proda Ukrajini, koja je u ratu.

"Kao predsjednik partije koja ga je i predložila, apsolutno ga razumijem i solidarišem se s njim i prihvatam njegovu izjavu koju je dao, a time i ostavku koju je podnio", rekao je novinarima Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Dodik je rekao da je pred sam početak konferencije za novinare dobio Tučićevu ostavku, koju je podnio i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi.

"Osnovni razlog ostavke je činjenica da nije želio da da saglasnost da se oružje i municija iz BiH proda Ukrajini, vođen principom da ne bi trebalo da isporučujemo bilo kakvo oružje i municiju na teritorije gdje se ratuje", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Tučić bio vođen ovdašnjim iskustvom - što je veća koncentracija oružja i municije, tu može da bude i više problema.

Dodik je istakao i da je kao predsjednik Srpske 19. januara uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem je tražio da se na dnevni red sjednice stavi i ospori isporuka oružja na prostor Ukrajine.

Očigledno, istakao je Dodik, Predsjedništvo to do sada nije učinilo, pri čemu se ogroman pritisak vrši na Tučića.

"Oni koji su tamo dobili vlast, neka odlučuju o tome. Mi ćemo ostati principijelno protiv bilo kakvog načina da se oružje iz BiH distribuiše prema prostorima gdje se ratuje, a u ovom trenutku to je Ukrajina", rekao je Dodik.

On je naglasio da je još jedan razlog ovakvom stavu i samo reagovanje Vlade Ruske Federacije.

Dodik je konstatovao da ni za BiH ni za Srpsku nije dobro da se uvlače u sukob u Ukrajini, koji je izazvao sukobe izmeću EU i SAD na jednoj i Ruske Federacije na drugoj strani.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE