• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formiranje vlasti u BiH postaje "političko blato"

Autor SRNA

Predsjednik Demokratskog fronta Željko Komšić rekao je danas da situacija oko formiranja vlasti u Federaciji BiH postaje "političko blato" po kojem se svi bespotrebno valjaju.

On je nakon razgovora sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem o formiranju vlasti, prije svega na federalnom nivou, rekao da postoji potreba da se odblokira priča o formiranju vlasti, jer trenutna situacija postaje besmislena.

"Mi ćemo već na narednoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje u vezi sa pozicijom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U slučaju da se to ne može postići, moraće se tražiti drugo rješenje, a to znači da onda neko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti", rekao je Komšić.

On je istakao da DF ima samo jednog delegata Srbina u Klubu Srba.

"Ko će to biti umjesto nas, to je druga stvar. Ja mogu sa svima razgovarati, ali ne mogu trgovati. Na kraju krajeva, zašto DF mora biti dio federalne vlasti - neka to bude SDP ili SBB, samo da ovo krene", rekao je Komšić.

Portal "Kliks" javlja da Čović smatra da se previše razvlači sa ovim procesom.

"U startu smo znali da je Klub Srba problem, nije to ništa novo, to samo pokazuje koliko je zakon koji definiše izbornu oblast u BiH retrogradan i rekao bih neustavan. Sada tražimo vještačka rješenja da popunimo pozicije jednog naroda, otkud nekome pravo na to? Ali, ja sam još uvijek optimističan", rekao je Čović.

On je dodao da, ukoliko vlast ne bude formirana iduće sedmice, očekuje da mu neko u tom slučaju kaže kada će to biti.

"Ako u ponedjeljak ili u utorak ovo pitanje u Domu naroda ne bude riješeno, onda neka svako izvoli izaći pred javnost i neka kaže šta je radio", rekao je Čović.

Komšić bi se u vezi sa ovim problemom trebao danas telefonski čuti sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, a Čović kaže da je prethodno s Izetbegovićem dogovorio da se on sastane sa Komšićem.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE