• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija napustila sjednicu NSRS

Autori mondo.ba Autori Agencije

Poslanici PDP-a, SDS-a i NDP-a napustili sjednicu Narodne skupštine RS i odbili da učestvuju u raspravi o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske nije danas prihvatila zahtjev opozicije da sa dnevnog reda bude povučen Prijedlog zakona o javnom redu i miru.

Na sjednici koja je nastavljena u 17 časova trebalo je da bude razmatran Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je izazvao snažne reakcije javnosti s obzirom na to da, uz ostalo, predviđa da se kao javni prostor tretiraju i društvene mreže na internetu.

Opozicioni poslanici odbili su da učestvuju u raspravi i napustili sjednicu.


"Nećemo učestvovati u donošenju nedemokratskog zakona. Umjesto da vlast u RS rješava goruće probleme, ona donosi diktatorske zakone koji zabranjuju slobodu mišljenja i govora. Opozicija je odlučila da ne razgovara o ovome, jer se o ovome ne može razgovarati", rekao je narodni poslanik SDS-a Miladin Stanić, a prenosi Klix.

Narodni poslanik PDP-a Branislav Borenović istakao je da donošenjem ovog zakona Republika Srpska može da se preimenuje u Sjevernu Republiku Srpsku.

"Ne znam kako će se u tom slučaju zvati FBiH, ali mi ne možemo razgovarati o ovome, jer ovo je zakon koji uništava sve građanske slobode u RS. Ovo je nečuveno i nedopustivo", istakao je Borenović.

Lider NDP-a Dragan Čavić podsjetio je da je policija RS prije dvije godine upala u stan čovjeku koji je na svom Facebook profilu napisao "Rušimo Dodika!". Policija je tada, rekao je Čavić, u stan upala navodno tražeći narkotike.

"Policija tada nije imala taj zakon, pa je morala da kamuflira upad drogama. Sada će policija imati pravnu mogućnost da upadne u stan svakome ko nešto napiše na bilo kojoj društvenoj mreži. Taj čovjek je morao da se odseli u Austriju nakon toga. Vlast u RS konačno dobija mehanizam kako da kontroliše sve što želi da kontroliše", rekao je Čavić.

U okviru rasprave o dnevnom redu, potpredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik SDS-a Nenad Stevandić pozvao je Vladu da iz procedure povuče prijedlog zakona o javnom redu i miru.

„Svjesni smo svi koliko je nezadovoljstva u javnosti izazvao prijedlog ovog zakona. Mislim da bi Vlada RS trebala imati sluha i poštovati stavove stručne javnosti, medija i nevladinog sektora. Mi nismo protiv zakona o javnom redu i miru, ali smatramo da prije nego što bude usvojen, o njegovom sadržaju treba povesti stručnu raspravu“, istakao je Stevandić.

Zahtjeve za povlačenje ovog prijedloga zakona sa dnevnog reda sjednice uputili su i poslanici PDP-a i NDP-a Branislav Borenović i Dragan Čavić, ali Vlada nije prihvatila agrumente kojima su obrazložili svoje zahtjeve.

Predstavnici opozicionih stranaka u parlamentu ranije su najavili da ukoliko zakon ne bude povučen, neće prisustvovati dijelu sjednice na kojem se bude razmatrao.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković pozdravio je predstojeće usvajanje Prijedloga zakona o javnom redu miru, jer ovaj akt štiti sve građane Republike Srpske.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštni Srpske o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru, Višković je odbacio optužbe opozicije da je ovaj zakon nedemokatski i da ugrožava ljudska prava i slobode.

On je rekao da su neargumentovane optužbe opozicije da se usvajanjem ovog zakona u Srpskoj stvara "nedemokratska vlast".

Poslanik SNSD-a Milan Kovač smatra da je opozicija, napuštanjem sjednice parlamenta Srpske "pokazala da nije dio rješenja, već problema".

"Opozicija se bavi politikanstvom, a ne politikom i ne rade u interesu građana koji su ih birali", tvrdi Kovač.

On je rekao da je potrebno donijeti ovaj zakon, jer svaka odgovorna vlast mora regulisati sve oblasti života, pa i javni red i mir.

"Vlasti Republike Srpske će donijeti i provoditi ovaj zakon. Neće biti nemira nereda u Republici Srpskoj!", poručio je Kovač.

Poslanik Koalicije "Domovina" Adil Osmanović smatra da je ovaj zakon "značajan korak unazad u odnosu na dostignute standarde u ovoj oblasti".

"Za nas je posebno neprihvatljivo proširenje pojma javno mjesto i na društvene mreže", istakao je Osmanović.

IZABRANI POTPREDSJEDNICI VLADE RS

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je za potpredsjednike Vlade Srpske ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić, iz reda bošnjačkog naroda, i ministra pravde Antona Kasipovića, iz reda hrvatskog naroda.

Golićeva i Kasipović izabrani su za potpredsjednike Vlade Republike Srpske na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine tokom usvajanja odluka o izboru i imenovanjima.

Parlament Srpske izabrao je Dubravka Jorgića za zamjenika generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srpske, dok je za spoljnog člana skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu izabran Savo Minić.

Parlament Srpske donio je odluku o razrješenju Antona Kasipovića sa pozicije člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske.

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, parlament Srpske izabrao je Ljiljanu Grbić iz Banjaluke za zamjenika pravobranioca Republike Srpske u sjedištu zamjenika Banjaluka na period od četiri godine.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o izmjeni odluke o izboru članova Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica o djelovanju nadležnih organa i organizacija u vezi sa poplavama u maju prošle godine.

U ovaj anketni odbor izabrani su: Jasna Lukić - predsjednik, te članovi Milica Lovrić, Tomica Stojanović, Branislav Borenović, Spomenka Stevanović, Zdravko Krsmanović, Senad Bratić i Nedeljko Milaković.

Usvojena je odluka o izmjeni odluke o izboru članova Radnog tijela koji će vršiti nadzor nad prikupanjem i raspodjelom sredstva predviđenih članom 12. Zakona o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

U ovo radno tijelo izabrani su: Boris Jerinić - predsjednik, te članovi Bojan Vidić, Srđan Amidžić, Dragan Galić, Duško Ilić, Krsto Jandrić, Adil Osmanović, Dobrila Drinić.

CVIJANOVIĆEVA O PRIMJEDBAMA NA TEKST O EVROPSKOJ OPREDIJELJENOSTI RS

Na skupštinskom zasjedanju Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su netačne tvrdnje opozicije da nema suštinskih promjena između prve i druge verzije teksta izjave Predsjedništva BiH o evropskoj opedijeljenosti BiH i neophodnim reformama.

"Predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik zahtijevao je da se izmijene formulacije i da se ubace suštinske izmjene, kao što je pozivanje na Ustav i na evropske obaveze i reforme u skladu sa ustavnim nadležnostima", navela je Cvijanovićeva tokom poslaničkih pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske u Narodnoj skupštini Srpske.

Ona je istakla da je to suštinska promjena s obzirom na to da je Republika Srpska u tom i sličnim reformskim procesima već pretrpjela ogromnu štetu.

"To što su opozicionari ili predsjednici stranaka SDS-a Mladen Bosić i PDP-a Mladen Ivanić odlučili da minimiziraju važnost takvih izmjena, to je njihov problem. Mislim da se na taj način pokušava minimizirati da je propust napravljen u prvoj verziji izjave", pojasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da tu izjavu nisu pisali članovi Predsjedništva BiH niti njihove službe, već stranci koji su, nakon što su osporili prvu vrziju, ponovo zvali političke partije tražeći određene komentare i mišljenja.

"Nakon toga su sve to uvažili i proizveli tu drugu verziju. Ima puno polemike i treba da postoji o tako važnim stvarima. Ako je politički pamflet, u redu, ali glavna odgovornost o izjavi leži na nekome drugom, a nikako na Predsjedništvu BiH", zaključila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da opozicija nema argumente, niti pravo da vrijeđa, s obzirom na rezultate njihovog rada kada su bili na vlasti.

"Ja vas ne vrijeđam, hoću samo da vas vidimo na djelu, jer sada imate dva visoka funkcionera na nivou BiH (Mladen Bosić i Mladen Ivanić). Već vidimo neka tumaranja, i to nema veze sa SNSD-om, nego sa vašim ponašanjem na nivou BiH", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da SNSD ne želi da bude na vlasti na nivou BiH ni u kakvoj kombinaciji, osim kad ovoj partiji to bude odgovaralo.

"Problem je što branite Šefika Džaferovića, jer takva ličnost ne može voditi parlament. Želimo da vidimo SDS kako Bakiru Izetbegoviću objašnjava zašto nešto neće. Hoćemo da vas vidimo na djelu, odnosno kako će to izgledati kada formirate vlast", rekla je Cvijanovićeva, u raspravi o tački dnevnog reda izbor i imenovanja.

Ona je navela da ne žali što nije izabrana za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Spremna sam o temi izvoza oružja da pričam sa vama koliko želite, kao i tome šta je moglo, a šta nije urađeno u Predsjedništvu BiH, jer vaše ponašanje na nivou BiH nije ono što ste obećali biračima u predizbornoj kampanji", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je SDS, u vrijeme dok su bili na vlasti, privatizovao firme čiji radnici sada protestuju.

Cvijanovićeva je istakla da u Srpskoj ne vlada kriminal i korupcija, kako to opozicija stalno tvrdi, dodavši da u Srpskoj ima različitih problema, i da nikada niko nije tvrdio da ih nema, ali se mora reći da je Republika Srpska jedina u BiH u kojoj je formirana vlast.

"TUČIĆ OSTAVKOM NATJERAO MNOGE DA RADE KAKO TREBA"

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Boris Tučić podnošenjem ostavke na mjesto ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije omogućio izvoz oružja u Ukrajini, nego da je mnoge natjerao da funkcionišu kako treba.

"Tučić je podnio ostavku ne zato što je kukavica, nego da bismo došli u situaciju u koju smo došli, odnosno da se zna ko je šta radio i kakve je dozvole davao", rekla je Cvijanovićeva u parlamentu Srpske.

Ona je istakla da ne može BiH mimo cijelog normalnog svijeta da izvozi naoružanje u zemlje koje su u oružanom sukobu.

"Tučić je uradio ono što nikada ne bi uradili članovi vaših partija (SDS, PDP), ali je postigao cilj, jer kadar SDP-a traži sada stav Predsjedništva BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su pitanja spoljne politike u nadležnosti Predsjedništva BiH.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da ne može da uloži veto, jer to pitanje nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva. Zašto nije stavio to pitanje na dnevni red i zašto nije bio preglasan, pa da zatraži podršku parlamenta Srpske", rekla je Cvijanovićeva i napomenula da je propuštena prilika da se djeluje institucionalno.

Ona je napomenula da će "biti zavrtanja gasa, a da je Rusija važan spoljnotrgovinski partner".

"Kada opozicija priča o nekim lopovlucima i ko zna o čemu, onda je to u redu, a kada kažem da se ponašate nedgovorno na nivou BiH i mogu da navedem pet drastičnih primjera, onda kažete da ovo nije tačka dnevnog reda", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pozvala poslanike da se vrate raspravi o tački dnevnog reda izbor i imenovanja.

VLADA NEMA NADLEŽNOST U VEZI SA RADOM ANKETNOG ODBORA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Vlada nema nadležnost u vezi sa radom Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske za utvrđivanje odgovornosti tokom poplava.

"Vlada nema nadležnost u radu skupštinskih odbora niti može da utiče na njihov rad", rekla je Cvijanovićeva danas u parlamentu Srpske tokom poslaničkih pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske.

Ona smatra da bi bilo korisno da svako skupštinsko tijelo funkcioniše i radi, te da dolazi do pozitivnih rezultata.

Govoreći o ulaganju u turizam u 2014. godini, Cvijanovićeva je rekla da je u turizam Srpske u prošloj godini uloženo 2,5 miliona KM.

Ona je navela da su turistički i drugi objekti tokom majskih poplava pretpjeli štetu i da je Vlada Republike Srpske radila na saniranju.

Kada je riječ o saniranju šteta na poplavljenim domaćinstvima, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Srpske posredstvom vaučera ili platnih kartica obezbijedila više od 80 miliona KM.

Ona je istakla da su u oblasti poljoprivrede rađeni određeni otpisi kompenzacione naknade za poljoprivredno zemljište, duga za đubrivo i nabavku repromaterijala.

IZGRADNJA HIDROELEKTRANE "DABAR" - ZNAČAJAN PROJEKAT

Željka Cvijanović izjavila je da je izgradnja Hidroelektrane (HE) "Dabar" veoma značajan projekat, čija je vrijednosti oko 180 miliona evra, a realizuje se u okviru domaćeg investitora - "Elektroprivrede Republike Srpske".

"Ovaj projekat trenutno se nalazi u fazi postupka javne nabavke. Kada je riječ o izgradnji dovodnog tunela sa ulazom u građevinu i pristupnim tunelima, vrijednost radova je oko 122 miliona KM za taj dio", rekla je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom poslaničkih pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se "Elektroprivreda Republike Srpske" u ovom projektu nameće kao jedan od investitora i da može uspješno da realizuje projekte.

"Ovaj projekat je značajan ne samo za regiju na kojem se nalazi, već i za cijelu Republiku Srpsku", istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li će Vlada Republike Srpske procesuirati nezakonite privatizacije preduzeća i stečaja, Cvijanovićeva je rekla da Vlada nema nadležnosti za procesuiranje, jer je to pitanje u nadležnosti nekih drugih organa.

"Vlada Republike Srpske apsolutno podržava da sve utvrđene nepravilnosti u privatizaciji ili bilo kojoj drugoj oblasti budu procesuirane i da oni koji su krivi snose odgovarajuće sankcije", naglasila je Cvijanovićeva.

Upitana da li će Vlada uvesti pravilo da budu smjenjivani rukovodioci javnih preduzeća i vršioci dužnosti direktora koji su imali negativan revizorski izveštaj u poslovanju ili izvještaj sa rezervom, Cvijanovićeva je rekla da će zato doći vrijeme.

"Odgovornost treba da bude mjerena rezultatima rada. Negativni revizorski izvještaji treba da budu mjera za određeno postupanje Vlade, ali u revizorskim izvještajima ima određenih propusta i radnji koji su nekog drugog tipa i ne odnose se na činjenje određenih krivičnih dijela", zaključila je Cvijanovićeva.

Na dnevnom redu Parlamenta RS su nacrti zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, o stočarstvu, o vinu, o jakim alkoholnim pićima, o izmjenama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj, o izmjenama i dopunama Zakona o hrani, te o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama.

Poslanici će razmatrati konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2013. godinu, te konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period od 1. januara do 30. juna 2014. godine.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati u četvrtak, 5. februara.

Sa dnevnog reda povučen je Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park "Sutjeska".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ich

Uh, blago ovom sto se "morao" iseliti u Austriju. Bas mu se posrecilo...

CRVENI

Mogu napuštati šta god hoće i koliko vod hoće ali nek vrate pare koje dobijaju da budu tu i da se bore. SRAMOTA

Luka

Gz je i dalje Dodikova ovca

Gz

Ej bre ova opozicija ni na nebu ni na zemlji u BiH nemogu nista a meni se cini da ce ih Bakir izigrat pa sad mlate o nekakvom ZJRIM sta ko moze da prica na mrezama ili da mlati sta hoce. Stara izreka. Ovcama se nemoze zabraniti da bleje. Nece ni ovaj Zakon siguran sam

Gebels

Žeki me prestigla

MONDO REPORTAŽE