• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeka se stav BiH o izvozu oružja u Ukrajinu

Autor SRNA

Ministarstvo inostranih poslova BiH informisano je o protivljenju Ruske Federacije aranžmanima za izvoz municije iz BiH u Ukrajinu, potvrdio je Srni ministar-savjetnik u ovom ministarstvu Nebojša Regoje.

Regoje je pojasnio da je protivljenje usmeno i pisanim putem saopšteno od ruskog Ministarstva inostranih poslova putem ruske Ambasade u Sarajevu i putem Ambasade BiH u Moskvi.

On je naveo da je Ministarstvo o ovome obavijestilo Predsjedništvo BiH i zatražilo instrukcije u svrhu zauzimanja odgovarajućeg spoljnopolitičkog stava, odnosno razrješenja situacije u vezi sa postupkom koji se kod Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH vodi radi izdavanja dozvola za izvoz.

Osim Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva odbrane, koji imaju svoju ulogu u skladu sa zakonom, Ministarstvo inostranih poslova BiH ima nadležnost za izdavanje saglasnosti sa međunarodno-pravnog aspekta.

"Zahtjev Ministarstva inostranih poslova BiH za instrukciju se u ovom trenutku još nalazi kod Predsjednišstva BiH na odlučivanju, s obzirom na činjenicu da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa izdaje konačnu dozvolu za izvoz oružja", istakao je Regoje.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH završilo je uvid u kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na izdavanje dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz BiH u Ukrajinu, te je izvršilo interne konsultacije povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa spoljnom politikom BiH.

"U skladu sa navedenim, Ministarstvo će kao odgovorna institucija sačekati zvaničan stav Predsjedništva BiH po predmetnom pitanju", saopšteno je prošle sedmice iz ovog ministarstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je ranije da nema saglasnosti članova Predsjedništva da se raspravlja o izvozu naoružanja u Ukrajinu, iako je ponudio da se o tome razgovara.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku zbog zahtjeva firme "Unis grup" za izvoz 10 miliona KM vrijedne municije u Ukrajinu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE