• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Davno podnijeta prijava protiv "El mudžahedina"

Autor SRNA

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP RS početkom 2002. godine podnijelo Okružnom tužilaštvu u Doboju krivičnu prijavu protiv odreda "El mudžahedin" zbog zločina počinjenih na prostoru Vozuće.

Cvijanovićeva je podsjetila da je taj predmet bio izuzet od Haškog tribunala gdje su utvrđivani u dokaznom postupku počinioci i izvršioci, kao i oni koji su imali komandnu odgovornost.

"U 2005. godini MUP je podnio izvještaj i dopunu izvještaja protiv odgovornih lica, kao i izvještaj protiv stranog lica koje je Alija Izetbegović promovisao u čin kapetana. Nakon toga to lice je bilo imenovano za šefa bezbjednosno-obavještajnih poslova ovog odreda", rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu Srpske.

Ona je istakla da je u tom pogledu bilo aktivnosti, ali da u svemu ima čitav niz dilema.

"Prvo, zašto su tako svirepi zločini počinjeni od stranih učesnika i radikalnih grupa skrivani i držani u tajnosti. U svakom slučaju podržavamo da svako, uključujući i Mirsada Kebu, određene informacije dostavi na postupanje nadležnim institucijama, da bi pravda bila zadovoljena", kaže Cvijanovićeva.

Govoreći o opasnostima od terorizma, Cvijanovićeva je rekla da MUP Srpske prati sve bezbjednosne trendove i rizike, kvalifikujući prisustvo radikalnih grupa i pojedinaca na određenim prostorima i lokacijama.

"Toliko terorostičkih napada je izvedeno posljednjih godina i niko ne može biti naivan da neku lokaciju isključi od opasnosti te vrste. Nažalost, i u Republici Srpskoj postoji mogućnost za izvođenje takvih napada", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da područje BiH još neke stvari čine dodatno bezbjednosno rizičnijim.

"To je i činjenica da su se tu doselile određene radikalne grupacije, da su im bila širom otvorena vrata Federacije BiH i BiH, kao i činjenica da je sve i jedan terorista koji je učestvovao u napadima u svijetu imao pasoš BiH, pa se postavlja pitanje otkuda im taj pasoš", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da postoje i određeni rizici, a to je odlazak BiH građana na sirijska ratišta i njihov povratak koji je problematičan.

"Ne poštuje se zakon kojim je predviđeno sankcionisanje građana zbog odlaska na sirijsko ratište. Ovdje se postavlja pitanje ko takvim licima pruža logističku, finansijsku i političku podršku i ko su lica koja regrutuju i organizuju odlazak na strana ratišta", rekla je Cvijanovićeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE