• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Diskusija oko RTRS-a

Autor mondo.ba

Prije rasprave o nacrtu Zakona o javnom redu i miru u NSRS buknula rasprava o RTRS-u, nakon što je na dnevni red došao zahtjev ministra pravde RS Antona Kasipovića da bude razriješen dužnosti člana UO RTRS-a.

Narodni poslanik Milenko Mihajlica rekao je da se uređivačka politika RTRS-a kroji u kabinetu predsjednika RS, otvarajući time oprečne stavove opozicije.

"Bivši šef kabineta predsjednika Vlade RS je imenovan za direktora RTRS-a, a to je najdirektniji uticaj na uređivačku politiku ove kuće. Bivši ministri i visoki funkcioneri ne smiju biti imenovani u UO RTRS, jer to znači da je ova kuća onda pod uticajem vlasti. Što prije trebamo donijeti zakon o sukobu interesa, a moramo izmijeniti i Zakon o javnom servisu da se ne bi desilo da bivši ministar Vlade RS odmah po razrešenju te dužnosti zasjedne u UO RTRS", rekao je Mihajlica na zasjedanju Parlamenta Srpske.

Narodni poslanik Branislav Borenović dodao je da je RTRS potpuno u funkciji vladajućih stranaka.

"Radnici Remontnog zavoda Bratunac su se obratili meni i Vukoti Govedarici, kao predsjednicima dvaju poslaničkih klubova, da ih primimo i razgovaramo o njihovim problemima. Pozvali smo RTRS da čuje probleme radnika. Ni u jednoj informativnoj emisiji RTRS-a toga dana se nismo pojavili ni ja, ni Vukota Govedarica. Kao da nismo postojali! RTRS kao televizija diktatorskih zemalja isijeca narodne poslanike, uz saradnju sa vrhom političke piramide.", istakao je Borenović.

U raspravu o javnom servisu i medijskim slobodama uključila se i premijerka RS Željka Cvijanović, ističući da je jedino RTRS objektivno informisao o majskim poplavama.

"Druge televizije su javljale kako sam bila u stranim bolnicama, dok sam ja davala intervju za RTRS. Opozicija je naumila da izvuče oružje i da puca nasumično. Hajde da o slobodi medija pričamo malo šire, jer postoje problemi kada mediji dezinformišu i fabrikuju određene priče. Branislav Borenović koristi svaku priliku da galami, a uz to je još i nepristojan", rekla je Cvijanovićeva.

O ovoj temi oglasio se i poslanik Dragan Čavić. 

“Postoji spisak ljudi koji se ne mogu pojavljivati na RTRS-u, a ja sam jedan od njih. Tamo sam kao karikatura neka i uopšte ne žalim što se ne pojavljujem. Žalim svaki fening koji sam dao za ovu TV.", rekao je Čavić.

Govoreći o uređivačkoj politici Radio-televizije Republike Srpske, na koju je opozicija iznijela pritužbe, Cvijanovićeva kaže da bi stanovnici, da nije bilo ove televizije, bili obmanjeni za vrijeme poplava.

"Slušala sam različite gluposti i laži koje su plasirali neki mediji. Privatni mediji nisu izuzeti od obaveze da informišu javnost, ali oni ih dezinformišu", kaže Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je o slobodi medija potrebno razgovarati ozbiljno. "Imam problem kada mediji produkuju određene priče i dezinformišu javnost. Opozicija koristi svaku priliku, pa i ovu tačku dnevnog reda da pravi veliku priču", rekla je Cvijanovićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je RTRS najgledanija televizija, što je zasluga menadžmenta.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE