• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIPA u Gornjoj Maoči nije našla zastave ISIL-a

Autori mondo.ba Autori SRNA Autori Agencije

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH u Gornjoj Maoči danas nisu zatekli zastave "Islamske države", a o rezultatima izvršenih provjera obaviješteno je Tužilaštvo BiH, saopšteno je iz Sipe.

Pripadnici Sipe, zajedno sa policijskim službenicima federalnog MUP-a i MUP-a Tuzlanskog kantona, u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, izašli su danas na lice mjesta radi utvrđivanja svih činjenica na terenu u vezi sa informacijom da je u naselju Gornja Maoča istaknuta zastava terorističke organizacije "Islamska države".

Iz Sipe navode da će sa Tužilaštvom BiH nastaviti aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja.

Novinari koji su jutros ušli u Gornju Maoču, na kućama tamošnjih stanovnika nisu zatekli izvješene zastave "Islamske države", kao ni druga teroristička obilježja, javio je "Dnevni Avaz".

Edis Bosnić, pripadnik selefijske zajednice u Gornjoj Maoči kazao je novinarima da oni "žive normalan i miran život" i da zastave ISIL-a koje su se dan ranije pojavile u tom selu nisu djelo te zajednice.

Objasnio je da su u selo došla "dvojica ljudi sa strane" koji su na napuštenu kuću postavili zastave ISIL-a i da zajednica kojoj on pripada nema ništa sa tim djelom.

Stanovnici ovog mjesta koje teritorijalno pripada Distriktu Brčko skoro su deceniju pod istragom policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnje da su povezani s terorizmom.

Inače, sljedeće srijede pred Sudom BiH počinje suđenje Huseinu Bosniću, zvanom Bilal, koji je često boravio u Gornjoj Maoči i koji je nakon odlaska Nuserta Imamovića u Siriju preuzeo dužnost vođe vehabijskog pokreta u BiH.

Čubrilović: Isticanje zastava ISIL-a pokazuje kakva je BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da isticanje zastave i ostalih obilježja terorističke organizacije "Islamska država" u Gornjoj Maoči pokazuje kakva je BiH.

"To pokazuje u kakvoj državi živimo. Trebaju li nam ili ne trebaju zakoni da sankcionišu takve pojave, građani neka odluče", rekao je Čubrilović Srni.

Isticanje zastave i obilježja "Islamske države" u Gornjoj Maoči predstavlja ozbiljno upozorenje Republici Srpskoj, čiji bi bezbjednosni kapaciteti morali da budu u punoj pripravnosti, izjavio je Srni predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

"Ukoliko BiH ne može da prati šta se dešava na tom području, trebalo bi da proglasi da je nemoćna, pa da vidimo na koji način bismo mi mogli da se zaštitimo", rekao je Savčić.

On je dodao da isticanje zastave jedne apsolutno terorističke organizacije i kvazi–države shvata kao nagovještaje onoga što se u BiH dešavalo početkom devedesetih godina prošlog vijeka, jer su i tada, kako navodi, "vezivane zastave".

"Znamo da su neprijatelji `Islamske države` i njihovih sljedbenika u prvom redu hrišćani, tako da to smatram vrlo ozbiljnim upozorenjem Republici Srpskoj", rekao je Savčić.

Federalna televizija sinoć je objavila fotografije iz Gornje Maoče na kojima se vide zastava i druga obilježja "Islamske države".

Gornja Maoča, kod Srebrenika, sjedište je vehabijske zajednice, a stanovnici su skoro deceniju pod istragom policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnje da su povezani sa terorizmom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE