• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić: Muslimani nisu nasilno protjerivani

Autor SRNA

Svjedok Vinko Nikolić rekao je pred Haškim tribunalom, na suđenju generalu Ratku Mladiću, da su za izbijanje rata 1992. godine krivi muslimane i negirao da su ih srpske vlasti nasilno protjerivale iz Sanskog Mosta.

Nikolić, koji je bio zvaničnik u Sanskom Mostu, rekao je da su srpske vlasti štitile građane koji se nisu ogriješili o zakon, a oni koji jesu privedeni su, ispitivani i upućeni u centar na Manjači.

On je rekao da ni srpske vlasti, ni policija i vojska, nisu planirale, podsticale ili naredile trajno uklanjanje muslimana, prenijeli su beogradski mediji.

Svjedok je rekao je da su muslimani odbili prijedlog Srba da se ta opština i policija podijele, te da su opštinsko i policijsko sjedište silom zauzeli, ali da su ih srpske snage izbacile i krajem maja 1992. preduzele akciju razoružavanja muslimanskih paravojski.

Nikolić, koji je tada bio član kriznog štaba i Srpskih odbrambenih snaga, rekao je da su srpske vlasti u to vrijeme uputile proglas nesrbima da će im "omogućiti da odu, ako to žele", ali da je "većina muslimana, vjerovatno po uputstvima svoje stranke, porodice sklanjala mnogo prije".

"NJihovu odluku krizni štab i političko rukovodstvo Sanskog Mosta nisu željeli da sprečavaju. Svakome je dato na volju da sam odluči", rekao je Nikolić.

Sljedeći svjedok odbrane generala Mladića svjedoćiće u ponedeljak, 9. februara.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE