• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešdaun o BiH: Ekonomske reforme nisu dovoljne

Autor mondo.ba

Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već deset godina, a da međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine.

 Ešdaun o BiH: Ekonomske reforme nisu dovoljne Izvor: mondo.rs/arhiva

Izvor: mondo.rs/arhiva

U govoru koji je juče održao na prestižnom britanskom Univerzitetu Oksford, on je vrlo kritikovao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH.

"Sve više me brine situacija u BiH. U teškim vremenima mora se biti direktan", rekao je Ešdaun, prenosi "Dnevni avaz".

On je nastupio u okviru konferencije o Balkanu koju je ovaj univerzitet organizirao pozvavši veliki broj gostiju, uključujući i ambasadore balkanskih država u Londonu.

Ešdaun je istakao da međunarodnoj zajednici trebaju nova odlučnost i insistiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo statusom quo.

Naveo je da političari u BiH nefunkcionalnost države upotrebljavaju za vlastitu korist i svađanje naroda. Istim tim narodima, dodaje, svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.

"U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, podsticanje na vjersku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost - članstvo u NATO i EU", istakao je Ešdaun.

Posebno je naglasio da ekonomske reforme, na koje sada Brisel sve više polaže nade, jesu potrebne i dobre, ali da nisu dovoljne da bi se riješio problem nefunkcionalnosti BiH.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

I tvoje je prohujalo s vihorom. Adio Pedi adio

MONDO REPORTAŽE