• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američka opomena BiH zbog Sutorine!

Autor mondo.me

Sjedinjene Američke države (SAD) mogle bi obustaviti pomoć Bosni i Hercegovini (BiH) ako ne stavi tačku na spor sa Crnom Gorom oko Sutorine, upozorio je predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a, američki kongresmen Majkl Tarner.

Prema saznanjima Vijesti, Tarner je 25. februara u pismu upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću, ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se bosansko-hercegovačke vlasti pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Prema informacijama tog lista iz diplomatije, Tarner je dostavio Izetbegoviću i taj dokument naslovljen kao Predog zakona o integritetu crnogorske granice (Montenegro Border Integrity Act).

Tarner je u pismu ocijenio i da problem Sutorine ”predstavlja pokušaj stvaranja teritorijanog spora za zaustavljanja integracija u evroatlanske institucije, kao što je NATO”.

Kongresmen Tarner je jedan od osnivača crnogorskog kokusa u američkom Kongresu i zagovornik ulaska Crne Gore u NATO.

Tarner se redovno sastaje sa crnogorskim zvaničnicima tokom njihovih posjeta SAD, a ranije je posjetio Crnu Goru. Sa kongresmenom se poslednji sastao predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić tokom posjete SAD početkom februara.

Tarner je bio gradonačelnik Dejtona kada su Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman potpisali takozvani Dejtonski sporazum kojim je prekinut rat u Bosni i uspostavljeno današnje ustavno - pravno uređenje BiH.

Predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdio je Savjet ministara BiH početkom novembra prošle godine, nakon postupka razgraničenja koji je počeo 2008. Međutim, poslanik SDP-a Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da Parlamentarna skupština BiH ocjeni neprihvatljivim ugovor o granici sa Crnom Gorom, navodeći da Sutorina pripada BiH.

Predstavnički dom BiH tek treba da se izjasni o rezoluciji. S druge srane, crnogorski zvaničnici tvrde da je Dejtonskim sporazumom i mišljenjem Badinterove komisije Sutorina teritorija Crne Gore.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Hahahahahahahaha, buhahabuhaha, buhahaha. Denis Becirevic zar Ameri da nam uzmu Sutorinu

MONDO REPORTAŽE