• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proglašena elementarna nepogoda u Sokocu

Autori mondo.ba Autori Agencije

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica donio je danas odluku o proglašenju elementarne nepogode nastale zbog obilnih snježnih padavina i jakog vjetra na području ove opštine.

U odluci se navodi da odmah treba izvršiti aktiviranje Štaba za vanredne situacije radi rukovođenja akcijama civilne zaštite, odnosno po mjesnim zajednicama Kaljina, Bare, Knežina, Nehorići, Žljebovi, Sokolovići, Bjelosavljevići, Ćavarine, Margetići, Podromanija, te Sokolac jedan i dva.

Prema ovoj odluci, prioritetni zadatak Štaba je da izvrši procjenu novonastale situacije na području ove opštine, te ostvari saradnju sa susjednim opštinama i Republičkom upravom Civilne zaštite.

Nadležnim organima opštine, grada Istočno Sarajevo i regije predloženo je preduzimanje mjera, zadataka i aktivnosti u okviru njihove nadležnosti.

..
Izvor: YouTube

U odluci se navodi da je potrebno organizovati stalno dežurstvo u Štabu i drugim subjektima na nevremenom zahvaćenom području.

Građani, preduzeća i druga pravna lica sa područja ove opštine dužna su da provode potrebne mjere radi zaštite i spašavanja ljudstva i materijalnih dobara.

U odluci se navodi da treba staviti na raspolaganje materijalno-tehnička sredstva koja podliježu obavezi davanja na zahtjev Štaba za vanredne situacije, te redovno obavještavati mjesne zajedice i ovaj štab o stanju u bližnjem okruženju.

Preduzeća i druga pravna lica, kao i samostalni privrednici koji obavljaju djelatnost od značaja za provođenje mjera dužni su da se maksimalno angažuju na izvršavanju zadataka koje naredi Štab.

Na području opštine Sokolac električnu energiju, zbog snježnih padavina, već drugi dan nema gotovo 50 sela, kao ni izvorište Vrela Bioštice koje vodom snabdijeva centar ove opštine.

Otežan saobraćaj od Glamoča prema Banjaluci

Saobraćaj od Glamoča prema Banjaluci, Livnu i Drvaru odvija se otežano zbog snježnih padavina, ali i slabog čišećenja putnih pravaca koji su u nadležnosti preduzeća "Livno-putevi", upozorio je danas načelnik glamočke opštine Radovan Marković.

"Iako su ovi putni pravci u nadležnosti `Livno-puteva`, većina mehanizacije je usmjerena na područje opštine Livno. Godinama molimo da nam se pomogne u svakom pogledu, ali izgleda da to ne dopire do nadležnih institucija", rekao je Marković Srni.

On je istakao da su lokalni i seoski putevi dobro očišćeni zahvaljujući stanovništu opštine

 Glamoč.

"Uz probleme koje imamo u svakodnevnom životu, uspjeli smo da zajedničkim snagama očistimo naše lokalne i seoske puteve. To je veoma važno za funkcinisanje naše opštine", dodao je Marković.


U opštini Srbac danas bi trebalo da bude popravljen kvar na crpnoj stanici "Ina" i ukinuta vanredna situacija, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Vanredna situacija u Srpcu uvedena je juče zbog kvara na crpnoj stanici koja ima tri agregata sa pumpama za prebacivanje vode iz branjene zone preko nasipa na Vrbasu. Zbog kvara u funkciji je samo jedna pumpa.

Iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske danas je saopšteno da su vodostaji rijeka u Srpcu u normalnim granicama.

U opštinama Istočni Stari Grad i Han Pijesak prekinuta je nastava u osnovnim školama, jer su svi lokalni putni pravci u ovim opštinama neprohodni.

Han Pijesak je i bez električne energije.

Na području Trebinja tokom noći prestali su da padaju i kiša i snijeg. Na sjeveru regija

 Gacko, Nevesinje i Istočni Mostar većina lokalnih puteva je neprohodna zbog snijega visine oko 40 centimetara.

Bez električne energije su opštine Nevesinje, Istočni Mostar, Gacko, Bileća, Ljubinje, Berkovići i pojedini dijelovi Trebinja.

Danas će se intezivno u ovim opštinama raditi na otklanjanju kvarova na elektro mreži.

U prekidu je saobraćaj na tri regionalna puta, Nevesinje-Kalinovik preko Morina, Nevesinje-Berkovići preko Trusine i LJubinje-Bileća preko Vranjske.Svi magistralni putevi u regiji su prohodni.

U gradu Trebinju u prekidu je lokalni put prema Veljoj Gori, zbog podzemnih i bujičnih voda.

U posljednja 24 časa u Trebinju je palo 124,4 litra kiše po metru kvadratnom.

Visina snijega u Nevesinju je 40 centimetara, u Gacku 55, a na Čemernom 95 centimetara.

U opštini Istočni Drvar snijeg još pada, visina je 50 centimetara, a svi putni pravci su neprohodni, dok je snabdijevanje strujom i vodom normalno.

Nivo rijeke Bosne u Doboju je u blagom opadanju, a zbog manjih kvarova na dva dalekovoda bez napajanja elelktričnom energijom su tri naselja u Doboju.

Visina vodostaja rijeke Drine na Ustavi Janja je 415 centimetara, a juče ujutro je bio 395 centimetara. Vodostaj rijeke Save u mjestu Rača iznosi 558 centimetara.

Zbog snježnog pokrivača na planinskom prevoju Han Pogled, opština Vlasenica, otežan je saobraćaj za teretna vozila.

U opštinama Zvornik, Vlasenica, Milići, Bratunac, Lopare, Šekovići i Srebrenica otežano je snabdijevanje električnom energijom. Pojedini dijelovi ovih opština su bez električne energije zbog pada niskonaponske mreže. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova po prioritetima.

U Foči još nisu otklonjeni kvarovi na kompletnim dalekovodima Buk Bijela, Čelebići, Foča i Tjentište i na trafo područjima Varoš i Musići.

Na Palama je zabilježe kvar na manjem dijelu dalekovoda Stambulčić, u Rogatica- kvarovi na dijelu dalekovoda Kozići, u Čajniču na dijelu dalekovoda Zaborak, u Novom Goraždu kvar na dijelu dalekovoda Čajniče, a u Istočnom Sarajevu na dijelu dalekovoda Tilava.

U Višegradu još nije otklonjen kvar na kompletnom dalekovodu Dobrun i dijelu dalekovoda Međeđa i u Rudom na dijelovima dalekovoda Strgačina i Uvac.

U Banjaluci su zbog kvara na dalekovodu, sinoć od 19.00 časova bez električne energije ostala naselja Kozica, Tramošnja i Kmećani. Ekipe Elektrodistribucije se nalaze na terenu i vrše otklanjanje kvarova.

Na svim dionicama puteva preko planinskih prevoja i u višim krajevima otežano je odvijanje saobraćaja zbog snježnih padavina. Ekipe za održavanje puteva se nalaze na terenu i vrše čišćenje svih kategorija puteva.

Republička uprava civilne zaštite prati situaciju i preduzima mjere iz svoje nadležnosti.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE