• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uložiti napore za ravnopravnost polova

Autori mondo.ba Autori SRNA

Kancelarija UN u BiH pozvala je vlasti i političke lidere da ulože dodatne napore u snažnijem angažmanu za ravnopravnost polova.

"Dvije decenije od Četvrte svjetske konferencije o ženama u Pekingu, na kojoj su svjetski lideri iskazali svoje opredjeljenje za budućnost u kojoj su žene jednake sa muškarcima, žene u BiH se i dalje suočavaju sa izazovima u brojnim oblastima, prvenstveno suzbijanja i sprečavanja rodno uslovljenog nasilja, na tržištu rada i u političkom životu", saopšteno je iz Kancelarije UN u BiH.

U saopštenju se dodaje da u BiH žene nisu zastupljene među ključnim donosiocima odluka i da se to se u budućnosti treba mijenjati.

"Žene i djevojke u BiH ne mogu čekati još 20 godina na ostvarivanje svojih ljudska prava u cijelosti", navodi se u saopštenju povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena.

Incko čestitao 8. mart

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko čestitao je svim ženama u BiH 8. mart - Međunarodni dan žena, ističući da je duboko uvjeren da samo jedan dan u godini, iako važan, nije dovoljan da se oda priznanje pripadnicama ljepšeg pola za njihova dostignuća.

"Nije dovoljno posvetiti samo jedan dan onome što još treba da bude urađeno na jačanju žena da bi mogle postići istinsku ravopravnost sa muškarcima, niti je dovoljno da samo jedan dan posvetimo sprečavanju nasilja nad ženama i unapređenju pristupa žena kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti", smatra Incko.

Prema njegovom mišljenju, ne može se dozvoliti da žene u BiH budu na marginama društva preostalih 364 dana u godini.

Iz OHR-a je saopšteno da je Incko pozvao sve nadležne organe u BiH da imaju na umu da bi prema zakonima u BiH žene trebalo da budu zastupljene u političkom životu najmanje sa 40 odsto.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE