• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dunović povukao saglasnost na izbor Vlade FBiH

Autor SRNA

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije održana zbog toga što je potpredsjednik FBiH Milan Dunović povukao saglasnost za imenovanje federalne Vlade.

 Dunović povukao saglasnost na izbor Vlade FBiH Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Izvor: MONDO/ Samir Cacan

To je saopštio poslanicima predsjedavajući tog doma Edin Mušić. On je rekao da trenutno ne postoje uslovi za otvaranje vanredne sjednice radi potvrđivanja Vlade FBiH, te naglasio da dileme treba riješiti u najkraćem roku, da bi FBiH dobila vladu.

Mušić je rekao da trenutno ne postoje uslovi za otvaranje vanredne sjednice radi potvrđivanja Vlade FBiH, te naglasio da dileme treba riješiti u najkraćem roku, da bi FBiH dobila vladu.

"Bolje je sačekati nego dovoditi u pitanje ustavnost odluka koje moramo izglasati. Želimo da ono što uradimo bude u skladu sa Ustavom i zakonom, i u narednom periodu treba otkloniti proceduralne greške", napomenuo je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

On je rekao da građani FBiH ne treba da se plaše, i da će budžet biti usvojen u zakonskom roku.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara rekao je novinarima da smatra da je odluka potpredsjednika FBiH o povlačenju saglasnosti za imenovanje federalne Vlade ishitrena.

Čavara je naveo da se pokazalo da je juče potpisana odluka o imenovanju Vlade FBIH imala određenih manjkavosti, i da je Komisija za izbor i imenovanje tražila da se u pisanoj formi dostavi izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti kandidata za ministre u federalnoj Vladi, što ranije nije dobijeno od stranaka.

On je izrazio nadu da bi početkom iduće sedmice, najkasnije do utorka 24. marta, mogao biti razriješen problem i održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti potvrđena Vlada.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović povukao je saglasnost za imenovanje Vlade, a u obrazloženju ove odluke naveo je da je uvidom u nacionalnu strukturu imenovanih članova federalne Vlade utvrđeno da nisu ispunjeni uslovi propisani Ustavom.

Ustav FBiH propisuje da se federalna Vlada sastoji od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda, dok jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ja kako sam razumio ispao visak Srba min u FBIH, pa se srbin dunovic zalio

MONDO REPORTAŽE