• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijene u BiH dramatično rastu

Autor mondo.ba

Hrana, piće i režije značajno su poskupjeli u našoj zemlji, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Cijene nekih proizvoda u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine više su i za 6,6 odsto, kao što je to slučaj s alkoholom i duvanom, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Zbog toga su građani prinuđeni „odbijati od usta“ da bi preživjeli. Prema tim podacima, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti skuplji su za 1,2 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1 odsto, zdravstvo za 1,8 odsto, komunikacije za 0,2 odsto, rekreacija i kultura za 0,7 odsto, obrazovanje za 2,1 odsto, a restorani i hoteli za 0,3 odsto, piše Avaz.

U udruženjima potrošača kažu da slobodno tržište omogućava formiranje cijena po želji trgovaca i da je tome teško stati u kraj. Više puta su ih, kako kažu, na to upozoravali, ali bez uspjeha.

NOVA POSKUPLJENJA

"Mnogi trgovci su pribjegli akcijama, pogotovo u velikim tržnim centrima, povećaju cijenu za deset odsto, pa je onda snize za pet i tako varaju građane. Pokušavali smo tome stati u kraj. Rekli su nam da je slobodno formiranje cijena. Praktično, može raditi ko šta hoće", kazala je Fadila Hadžić, predsjednica Udruženja građana HNK Klub potrošača Mostar.

Rast cijena nafte i naftnih derivata razlog je poskupljenja osnovnih životnih namirnica, smatra Gordana Bulić, predsjednica Udruženja građana Klub potrošača TK.

"Nadamo se da će se ovakve cijene zadržati barem neko vrijeme na ovom nivou te da ne bi trebalo biti novih poskupljenja", rekla je Bulić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE