• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andreja Katič: EU slabo sluša

Autor mondo.ba

Potpredsjednica slovenačkog parlamenta Andreja Katič kaže da je veliki problem BiH na putu ka EU njena zatvorenost i nemogućnost da predstavi svoje probleme. "EU nema više jasnu sliku šta se događa u BiH", kaže ona.

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH bi moglo da donese mnogo dobrog građanima BiH, ukoliko političari na vlasti budu znali da iskoriste ukazanu priliku, smatra Andreja Katič, koja je zajedno sa gradonačelnikom Velenja Bojanom Kontičem prošle sedmice posjetila Banjaluku.

"Za vas je sad najbitnije da pripremite veliki broj projekata, jer najviše novca iz evropskih fondova može da se koristi baš u ovom periodu, a i najmanje je birokratskih postupaka u ovom trenutku. Slovenija ima veoma dobru praksu što se tiče tog dijela pregovora sa EU.

Za BiH bi bilo dobro, a mi smo to uvidjeli na vrijeme i sproveli prije 10 godina, ciljano obrazovanje studenata koji su radili na izradi projekata pomoću kojih smo dobijali sredstva iz EU. To je obiman posao i veoma je važno imati obrazovan kadar za ove stvari, što bi se BiH moglo višestruko isplatiti", rekla je Andreja Katič za "Press RS".

Ona kaže da je na putu BiH ka EU važno paziti da se ne preuzimaju teži uslovi za prijem nego što to zahtijeva Brisel.

"Mi smo to napravili u oblasti zakonodavstva. Zato pazite da sami sebi ne stvorite probleme. Ipak, ono što se u BiH pojavilo kao ozbiljan problem jeste prisustvo IDIL-a. To bi moglo da prouzrokuje nove zahtijeve iz EU, što se može vidjeti i po sadašnjem pristupu nekih članica ovom problemu.

U globalu, mi imamo teškoće u odnosima sa BiH kada govorimo o mnogim stvarima, pa tako i o terorizmu, jer Slovenija i EU nemaju više jasnu sliku šta se događa u BiH", kaže ona.

Na pitanje zašto je to tako, Katičeva odgovara:

"Zato što EU slabo sluša, ali i zbog toga što se svi odnosi BiH sa zemljama članicama svode samo na najviši politički nivo i tu se informacije dobijaju na kašičicu".

Na pitanje šta će biti sa starom deviznom štednjom koju su građani RS i BiH imali u slovenačkim bankama, Katičeva kaže da je bespotrebno napravljen veliki problem u vezi s tim.

"To je trebalo riješiti mnogo ranije, a ne čekati presudu iz Strazbura. Mi u ovom trenutku imamo velike probleme sa našim budžetom, ali smatram da ćemo uspjeti da do predviđenog roka iznađemo rješenje za pronalazak dodatnih sredstava kojima bismo isplatili sve štediše iz BiH, čiji je novac raspadom bivše Jugoslavije ostao u slovenačkim bankama", kaže ona.

Kontičeva smatra da saradnja između BiH i Slovenije nije baš na najboljem nivou, zbog čega bi u narednom periodu svi politički i privredni akteri trebali da se mnogo više uključe u proces jačanja prijateljskih veza.

"Nedavna posjeta predsednice Vlade RS slovenačkom parlamentu predstavlja dobru početnu osnovu za to, jer Slovenija nema skoro nikakav uvid u ono što se događa u vašoj državi. Dobrodošao je svaki susret između slovenačkih i bh. političkih ili privrednih opcija, da bi se pokazala prava slika stanja u BiH.

Takođe, ja sam ovih dana bila u posjeti RS, razgovarala sa premijerkom i predsjednikom Republike i nadam se da ćemo uskoro početi da pripremamo neke zajedničke projekte, posebno na području privrede", kaže Andreja Katič.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE