• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HDZ BiH, SDA i DF bez dogovora

Autor SRNA

Predstavnici HDZ-a BiH, SDA i DF-a ni danas nisu postigli dogovor o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Nakon današnjeg sastanka, HDZ je ostao pri stavu da im u kantonalnoj Vladi pripada šest pozicija kao apsolutnim pobjednicima izbora, dok šest resora treba da podijele SDA i DF.

SDA smatra da ovoj stranci treba da pripadnu pet ministarstava, HDZ-u BiH četiri i premijerska pozicija, a DF-u po jedan resor iz bošnjačke i hrvatske kvote.

Ovakav stav zagovara i DF, ali to je neprihvatljivo za HDZ BiH.

Novi sastanak je zakazan za četvrtak, 26. marta, do kada će biti poznato da li će DF pristati na jedan resor ili će HDZ i SDA ići same u vlast i između sebe podijeliti svih 12 funkcija.

Predsjednik kantonalnog odbora SDA Salko Sokolović rekao je da je ova stranka učinila dovoljno ustupaka i ponudila DF-u jedan resor, te istakao da je sada na potezu HDZ BiH.

"Jedno od rješenja je da DF bude dio koalicione priče na način da bude ili ne bude dio Vlade, ali da bude dio nekih daljih raspodjela u smislu određenih direktorskih pozicija, upravnih odbora", rekao je Sokolović.

Član Predsjedništva DF-a Ružica Burić odbila je ovakav prijedlog SDA, ističući da DF neće podržati imenovanje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona ukoliko ne bude dio nje.

Predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH Rafael Gagro očekuje da će u četvrtak biti postignut kompromis.

"Nadam se da će to biti dobra i kvalitetna odluka da bi mogli stupiti u kreiranje kantonalne Vlade", rekao je Gagro.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu veći problem od raspodjele funkcija bi moglo da bude neusvajanje budžeta, jer privremeno finansiranje ističe 31. marta, a SDA je zaprijetila da neće glasati za usvajanje budžeta sve dok ne bude postignuta saglasnost o budućoj vladi.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE