• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratna državljanstva dobijali prije rata

Autor mondo.ba

Provjerom 102 osobe afroazijskog porijekla koje su dobile državljanstvo BiH, ustanovljeno je da su 1992. godine njih 94 državljanstva dobili po osnovu učešća u ratu, iako rat nije bio ni počeo.

 Ratna državljanstva dobijali prije rata Izvor: MONDO arhiva

Izvor: MONDO arhiva

To je otkriveno u dokumentaciji koju je tajna bošnjačka služba Agencija za istrage i dokumentaciju (AID), vršeći provjere lica za koja postoji indicije da su u vezi sa terorističkom organizacijom "Al kaida" u januaru 2002. godine uputili Savjetu ministara BiH i Koordinacionom timu za borbu protiv terorizma pod oznakom službene tajne-strogo povjerljivo, piše današnji "Glas Srpske".

Ovaj dokument je među hiljadama drugih bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH uz prijavu protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i ratnog načelnika CSB Zenica Šefika Džaferovića i bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

Iako su u informaciji AID-a navedena imena onih koji su to omogućili, a među njima je i poslanik SDA u Parlamentu BiH i ratni načelnik tešanjske policije Šemsudin Mehmedović, niko od njih do danas nije procesuiran.

U informaciji se navodi i da se prilikom nezakonitog davanja državljanstva upis u matične knjige rođenih vršio po osnovu rješenja CSB Sarajevo, Zenica, Doboj i Tuzla.

Potpisnici su Šemsudin Mehmedović, Ismet Dahić, Mirsada Beganović-Žutić, Enes Bezdrob, Senad Mašović, Zijad Sabitović i Senada Povlakić, navedeno je u informaciji AID-a.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Bas me cudi

MONDO REPORTAŽE