• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan Republike (ne) ugrožava Bošnjake i Hrvate

Autor mondo.ba

"Inicijativa za ocjenom ustavnosti Dana RS, 9. januara, je politička inicijativa s ciljem osporavanja RS i štetna je za jačanje međusobnog povjerenja, pomirenja i tolerancije", navedeno je u Nacrtu deklaracije.

O njoj će Narodna skupština RS raspravljati na sjednici, koja počinje 15. aprila.

"Odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH i Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i njihova pravna dejstva, kao ni društveni i politički kontekst iz 1992. godine, ne mogu biti predmet ustavnosudske ocjene, niti se one mogu cijeniti sa stanovišta Dejtonskog ustava BiH koji nije postojao, pa time nije mogao ni da važi u to vrijeme, i koji je dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a koji je potvrdio RS i time uvažio sve okolnosti koje su nastupile do novembra 1995. godine", navedeno je u deklaraciji, a prenose Nezavisne.

Od NS RS se još traži da zatraži od Parlamentarne skupštine BiH da donese zakon o Ustavnom sudu BiH i da stranci više ne budu dio te institucije.

Svi poslanički klubovi stranaka iz RS jedinstveni su u stavu da deklaraciju treba usvojiti radi zaštite RS, dok poslanici bošnjačkih stranaka smatraju da taj dan ne može biti datum RS jer, kako smatraju, ne uvažava prava Bošnjaka i Hrvata koji žive u RS.

Igor Žunić, zamjenik predsjednika Kluba SNSD-a u NS RS, ističe da bi osporavanje Dana RS bilo ravno osporavanju nastanka RS.

"Mi ovom deklaracijom želimo poručiti da bi bilo kakva odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla ka negiranju tog dana značila direktno osporavanje RS. Srpski narod takvu odluku nikad neće prihvatiti", rekao je on.

Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS iz SDS-a, ističe da će u ovom slučaju pozicija i opozicija djelovati jedinstveno.

"Ovo je daleko iznad bilo kakvog partijskog pitanja, riječ je o ozbiljnim stvarima, i tu nećemo da pravimo predstavu, nego želimo da se svi dogovorimo kako da reagujemo i da prestanemo da se bavimo defanzivnim potezima", rekao je Stevandić.

I Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, takođe je stava da poslanici treba da prihvate deklaraciju, a Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, ističe da je dobro da će sve stranke iz RS iskazati zajednički stav po ovom pitanju.

Izetbegović podnio apelaciju

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH da se Dan RS proglasi neustavnim. "Venecijanska komisija u mišljenju dostavljenom Ustavnom sudu BiH već se jasno odredila o ovom pitanju i konstatirala da 'je izbor 9. januara za Dan RS neprihvatljiv i 'bolna uspomena' za Bošnjake i Hrvate'", rekao je on uz obrazloženje apelacije.

"Bez obzira na veoma različita mišljenja koja imamo po pitanju ekonomskog stanja u RS, imamo odgovornost kao političke stranke da stanemo iza određenih dokumenata koji su bitni za RS", rekao je Borenović.

Krsto Jandrić, predsjednik Kluba NDP-a, istakao je da su državni praznici odvojeni od vjerskih te da Dan Republike ničim ne ugrožava vitalne interese drugih naroda.

Edin Ramić, poslanik koalicije "Domovina", ističe da će oni glasati protiv deklaracije jer smatraju da se 9. januar kao praznik Republike poistovjećuje sa slavom Sveti Stefan, koja je praznik samo jednog naroda.

"Mi ćemo ponuditi praktično rješenje da datum potpisivanja Dejtonskog sporazuma bude Dan RS jer tada je ona dobila priznanje, a sve do tada je imala drugačiji status. Mislim da se taj dan može osporiti i očekujem da će Ustavni sud to i uraditi", rekao je Ramić.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

O cemu pricate. Za RS se borio i izborio srpski narod. Kaze mi smo protiv, pa mi smo se i borili 4 god protiv takvih za nasu RS. Vi zaboravili da je ovdje vodjen krvavi rat

Gz

@Gz I drugo sv. Stefan ili sv. Arhangel isto ti je. Oba daoa srpska slava

MONDO REPORTAŽE