• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Nema plana za mehanizam koordinacije

Autor SRNA

Na nivou Predsjedništva BiH u ovom času nema plana kako rješavati pitanje mehanizma koordinacije, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji zagovara stvaranje propusnog mehanizma koji bi ubrzavao procese.

"Kako se u ovom času krenulo sa rješavanjem tog pitanja, to bi bio mehanizam koji bi, ustvari, usporio evropski put BiH, jer bi se stvorila tijela koja bi donosila odluke konsenzusom", ocijenio je Izetbegović u izjavi novinarima u Sarajevu.

On ističe da se odluke konsenzusom donose u vladama i u parlamentima, te da, kada je riječ o mehanizmu koordinacije, nema neke posebne odluke koju bi članovi različitih grupa donosili konsenzusom.

"To nije pravi put i mislim da ćemo se morati vratiti ideji mehanizma koordinacije koji će efikasno i brzo koordinisati, ne uzimajući nikome nadležnosti. Svaki nivo treba da radi svoj dio posla – kantoni, eniteti i BiH. Problem je u nadležnostima koje su podijeljene između tih nivoa i tu će trebati naći rješenja", rekao je Izetbegović.

On ističe da ni u kojem slučaju ne bi trebalo napraviti glomazan, komplikovan mehanizam koordinacije koji bi bio pun mogućnosti stvaranja blokada.

"Model iz Republike Srpske je predlagao tijela koja imaju osam članova koji trebaju postići potpuni konsezus da bi odluka bila usvojena. To očigledno nije to", smatra Izetbegović i ocjenjuje da je model iz Srpske "neprihvatljiv, jer je previše komlikovan i pruža suviše mogućnosti blokada".

Izetbegović je govoreći o mogućnosti da se krajem aprila sastane sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Briselu naveo da taj susret još nije dogovoren.

"Za sada Predsjedništvo BiH ima poziv ministra inostranih poslova Hrvatske Vesne Pusić koja ima namjeru organizovati radni doručak. Vjerovatno će na taj radni doručak otići samo predsjedavajući Mladen Ivanić, a ukoliko bude Mogerinijava bude zvala, vidjećemo da odemo sva tri člana Predsjedništva", rekao je Izetbegović i dodao da očekuje da će tokom tog sastanka biti riječi o ubrzanju evropskog puta BiH.

Izetbegović, koji je i zamjenik predsjednika stranke, najavio je da će
politička situcija i mjere koje je neophodno preduzeti tokom prvih 100 dana vlasti na nivou BiH i Federcije BiH biti u fokusu današnje sjednice Predsjedništva SDA.

"Nastojaćemo da vidimo šta se u previh 100 dana da uraditi da bi se osjetila promjena a zatim ćemo razgovarati i o pripremama za Glavni odbor i Kongres stranke", kaže je Izetbegović.

On je napomenuo da će se u SDA u petak, 10. aprila, razmatrati pitanje i definisati stav koje se odnosi na mehanizam koordincije. "Na nivou SDA ćemo to učiniti u petak, a onda ćemo ići dalje da se to pitanje rješava na nivou Federacije BiH, te da sa tim modelom rješenja idemo za čitavu BiH", dodao je Izetbegović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE