• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od juna "snijeg" na ekranima?

Autor mondo.ba

Do 17. juna javne i komercijalne televizije u BiH moraju da pređu sa analognog na digitalni sistem emitovanja ili će se BiH suočiti sa totalnim medijskim mrakom

Javnim televizijskim servisima i komercijalnim TV stanicama u BiH za nešto više od dva mjeseca prijeti opasnost od gašenja jer Savjet ministara BiH još nije usvojio pravnu regulativu kojom bi se omogućio prelazak s analognog na digitalni sistem emitovanja, piše "Press RS".

Da je pred građanima RS i FBiH sve izvjesniji scenario prema kojem će 17 juna, dana kada zvanično prestaje emitovanje analognog signala, na malim ekranima umjesto televizijskog programa gledati "snijeg", potvrđuju dramatični apeli nadležnih iz Regulativne agencije za komunikacije (RAK) BiH i javnih RTV servisa, koji otvoreno poručuju da zbog nerada nadležnih prijeti totalni medijski mrak.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i nedavna izjava predstavnice OEBS-a sa slobodu medija, Dunje Mijatović, koja je bh. vlasti pozvala da hitno riješe pitanje prelaska ovdašnjih televizijskih stanica na digitalni sistem emitovanja.

"BiH je jedina država u regionu koja još nije preuzela korake prema digitalizaciji. Zbog ovoga bi neka područja mogla ostati bez televizijskog signala nakon 17. juna, koji predstavlja krajnji datum za prelazak", poručila je Mijatovićeva.

Iz RAK-a poručuju da je sada potpuno izvjesno da će za nešto više od dva mjeseca BiH postati jedina država u Evropi bez televizijskog signala ukoliko se, kako kažu, u međuvremenu nešto dramatično ne promijeni.

"Vodeći se međunarodnim obavezama analogno emitovanje u BiH ugasiće se 17. juna ove godine. Realizacija ovog procesa kod nas ozbiljno kasni zbog problema prvne prirode, koji su uzrokovani nesprovođenjem Strategije uvođenja digitalne televizije u BiH, a posebno neusvajanjem Akcionog plana Savjeta ministara BiH", objašanjava Amela odobašić, portparolka RAK-a.

Sagovornici Press-a RS iz upravljačkih struktura javnih RTV servisa, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da čak i u slučaju da novi saziv Savjeta ministara BiH po hitnom postupku ispravi "brljotine" prethodnog i u najkraćem roku usvoji Akcioni plan kojim je predviđena digitalizacija, to, prema njihovim riječima, neće biti moguće sprovesti do pomenutog roka.

"Još sredinom prošle godine bilo je poznato da će Srbija, nakon što je to još ranije uradila Hrvatska, 17 juna 2015. u potpunosti preći na digitalni sistem emitovanja. Sa međunarodnim TV emiterima tada je potpisan dogovor da i BiH istog datuma pređe sa analognog na digitalni sistem, pravljene su strategije i akcioni planovi, ali se na tome ništa konkretno nije uradilo. Sada, kada je 'đavo došao po svoje', svi su se iznenada sjetili da nam prijeti opasnost od medijskog mraka. Čak i Savjet ministara BiH sutra da saglasnost za prelazak na digitalni sistem, veliko je pitanje koliko su domaće televizijske stanice, čisto s tehničke strane, spremne za takav poduhvat", ističu sagovornici Press-a.

Pandurovićeva: Imaju svoje inkasante

Pored opasnosti da od 17 juna prkinu s emitovanjem programa zbog neprelaska na digitalni sistem, javni emiteri uskoro će se suočiti i sa problemom u vezi sa načinom RTV takse. Naime, poslanici SDS-a i HDZ BiH juče su, na sjednici poručiti da neće podržati zahtjev kojim bi se za poal godine bila produžena naplata ove takse preko telekom operatera.

"Javni servisi imaju svoje nkasantske službe i neka tako skupljaju taksu", izjavila je Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Tako je Aleksandra Pandurevic da te Bog pozivi kad si toliko "pametna"

MONDO REPORTAŽE