• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak se sastao sa Nikolićem i Dačićem

Autor mondo.ba

Ministar inostranih poslova BiH Crnadak sastao se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Nikolićem i ministrom Dačićem. Obostrano izražen interes za održavanjem zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sastao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem

Tokom odvojenih susreta u Beogradu predsjednik Nikolić i ministar Dačić su ministru Crnadku čestitali na imenovanju i stupanju na dužnost i izrazili zadovoljstvo jer je Srbija prva zemlja koju novoimenovani ministar inostranih poslova BiH posjećuje, saopšteno je iz MIP BiH.

Ministar Crnadak se zahvalio predsjedniku Nikoliću i ministru Dačiću i naglasio da su unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije kao i razvoj dobrosusjedskih odnosa u regionu među vanjskopolitičkim prioritetima BiH.

Tokom razgovora je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije dobri sa značajnim prostorom za njihov daljnji razvoj i istovremeno veoma važni za sveukupnu atmosferu u regionu i njegovo pozicioniranje kao sigurnog i privlačnog prostora za strana ulaganja.

Pozdravljeni su u prethodnom periodu ostvareni susreti na najvišem i visokom nivou i ocijenjeno da intenzitet razmjene posjeta treba da bude i veći. U tom kontekstu ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će predsjednik Nikolić, kao i ministar Dačić, uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu, te je obostrano izražen interes za održavanje zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije, saopšteno je iz MIP BiH.

Jačanje ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije je okarakterizovano kao jedna od najvažnijih tema međudržavnih razgovora na svim nivoima i tom prilikom ukazano na mogućnosti koje u toj oblasti pružaju potpisani međudržavni sporazumi.

Ministar Crnadak i ministar Dačić, koji je i predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), su tokom razgovora posebno naglasili značaj predstojećeg predsjedavanja BiH Savjetom Evrope i aktuelnog predsjedavanja Srbije OSCE-om.

Pozdravili su predstavljene prioritete dvaju predsjedavanja kao i dogovor da dvije zemlje organizuju zajednički politički događaj bh. predsjedavanja Vijećem Evrope i predsjedavanja Srbije OSCE-om i u tom smislu pozdravili saradnju dvije zemlje.

Tokom susreta su razmijenjene i informacije o trenutnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i Srbiji kao i napretku koji dvije zemlje ostvaruju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Obostrano je izražena spremnost za nastavak saradnje i međusobno pružanje podrške na putu evropskih integracija. U tom kontekstu izraženo je i očekivanje da će Sporazum o saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji u skorije vrijeme biti zaključen.

Posebno je istaknut značaj zajedničkih projekata infrastrukturnog povezivanja dvije zemlje i regiona u kontekstu Berlinskog procesa.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE