• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Utvrditi da li je odlagan radioaktivni otpad"

Autor SRNA

Lokalna vlast u Novom Gradu treba da nastavi institucionalnu borbu zbog najave da će blizu izvora vode za piće biti odlagan radioaktivni otpad, rekao je načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite Mile Međed.

Međed je rekao da treba insistirati da komisija na licu mjesta utvrdi da li je u susjednoj hrvatskoj opštini Dvor već odlagan radioaktivni otpad.

On smatra da treba angažovati stručnjake da bi dobili odgovore o mogućnosti da li i u kojoj mjeri ugrožava zdravlje ljudi.

Međed je poslije koordinacionog sastanka Područnog odjeljenja rekao da je prioritetno bilo pitanje izrade akcionih planova procjene ugroženosti lokalnih zajednica, što treba da posluži kao osnova za izradu planova na regionalnom i rebuličkom nivou.

"Samo tri lokalne zajednice u regiji do sada su uradile akcione planove od kojih je jedino

 grad Prijedor izradio procjenu ugroženosti u skladu sa novim Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama", kaže Međed.

On je istakao da ovaj zakon precizira i obaveze lokalnih zajednica da za potrebe Civilne zaštite moraju da predvide dva odsto iz svojih budžeta, te napomenuo da se ta zakonska obaveza mora ispoštovati.

"Krajem prošle godine predlagao sam zaključak da se zatraži od Ministarstva finansija da ne daje saglasnot na opštinske budžete koji to ne poštuju", kaže Međed.

On je naveo da je šteta koju su poplave pričinile tokom prošle godine na području banjalučke regije u 16 od ukupno 21 opštine, iznosile 184.839.786 KM.

"Zamislite da je u preventivu uloženo četiri - pet miliona, koliko bi štete od poplava bile manje", zaključio je Međed.

Prvi koordinacioni sastanak Područnog odjeljenja Civilne zaštite regije Banjaluka održan je danas u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE