• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS: Nema ukidanja Dana Republike

Autor SRNA

Narodna skupština RS neće ukidati Dan Republike ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neustavnim, navodi se u Deklaraciji koju je usvojio parlament Srpske.

 Skupština RS: Nema ukidanja Dana Republike Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Delaraciju koja je usvojena povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH podržala su 63 poslanika, dok su tri bila protiv.

Narodna skupština smatra da je osporavanje pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Amerikanci zabrinuti

Ambasada SAD u BiH, zajedno sa ostalim predstavnicima međunarodne zajednice, izražava duboku zabrinutost povodom Deklaracije koja je danas usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U saopštenju se naglašava da je autoritet Ustavnog suda BiH uspostavljen Aneksom četiri, Članom 6 Dejtonskog mirovnog sporazuma. "To je propisano zakonom i u najboljem interesu je ove zemlje i svih njenih građana. Poštivanje vladavine zakona je neophodno u svim uspješnim društvima i od ključnog je značaja za budućnost BiH", ističu iz Ambasade SAD. Američka Ambasada očekuje da se sve prošle kao i buduće presude Ustavnog suda poštuju, bez obzira na prirodu odluke ili pitanja koje se razmatra.

Praznici Srpske utemeljeni su na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda, i odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima.

Neprihvatljivo je da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike, navodi se u Deklaraciji.

U dokumentu se ističe da parlament Srpske izražava punu volju i spremnost da iskoristi sva pravna i politička sredstva da bi odbranio legitimni interesi i sačuvao identitet Republike Srpske potvrđen Dejtonskim sporazumom.

"Narodna skupština poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama u BiH i svih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj da štite interese Srpske i njenih građana i očuvanja ustavnog poretka, utvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom, ističe se u Deklaraciji.

OHR je saopštio da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da to nijedna deklaracija ne može promijeniti.

"OHR i druge članice međunarodne zajednice iznijele su jasan stav o deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske koja dovodi u pitanje posvećenost vlasti Srpske provođenju Dejtonskog sporazuma i vladavini prava u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz OHR-a poručuju da institucije na svim nivoima imaju jasnu dužnost da poštuju i provode odluke Ustavnog suda, te tako ispune svoje obaveze iz Mirovnog sporazuma.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Sta ? Da ukine sama sebe i R. Srpsku a ne Dan RS-a kakva ilupost

MONDO REPORTAŽE