• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlučno NE radioaktivnom otpadu iz Hrvatske

Autor SRNA

Nadležne institucije BiH treba da preduzmu sve aktivnosti da bi trajno bio riješen problem mogućeg odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini Novog Grada.

Zaključeno je ovo na sastanku načelnika opštine Snježane Rajilić sa poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali poslanici u parlamentu Srpske iz Novog Grada Vanja Bajić i Senad Bratić, dok je Milanko Mihajilica bio odsutan zbog obaveza, ali je jutros telefonom razgovorao sa Rajilićevom o preduzetim aktivnostima.

Rajilićeva je nakon sastanka rekla novinarima da je zaključeno da sve institucije koje su preduzele aktivnosti u vezi sa problemom određivanja lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada treba da o tome u pisanoj formi zvanično obavijeste lokalnu upravu.

"Osim Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, očekujemo da se u ovaj problem aktivno uključi i nadležna Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost, koja će dati stručno mišljenje i podatke sa terena", rekla je Rajilićeva.

Ona je istakla da će sav prikupljeni materijal o ovoj problematici biti proslijeđen poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH iz prijedorske i banjalučke regije i dijela Unsko-sanskog kantona.

"Načelnici i šefovi kabineta načelnika Bužima, Bosanske Krupe, Cazina i Velike Kladuše u Federaciji BiH potvrdili su da su spremni da potpišu zajednički dokument, koji će biti izraz naše želje za uključivanje institucija BiH u rješavanje ovog problema", rekla je Rajilićeva.

Ona je najavila da će o ovom problemu 21. aprila razgovarati sa predstavnicima Ministarstva za ekologiju i turizam Unsko-sanskog kantona.

Poslanik Vanja Bajić kaže da se ovaj problem ne tiče samo opštine Novi Grad, već i Republike Srpske i BiH, te da su ova lokalna zajednica i Vlada Srpske već preduzeli korake.

"Moramo se svi aktivno uključiti, jer do 1. avgusta Hrvatska mora da odredi mikrolokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada, a mi zajedno sa nadležnim institucijama BiH moramo učiniti sve da to ne bude Trgovska gora u neposrednoj blizini Novog Grada", rekao je Bajić.

On je pozvao sve domaće i međunarodne nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine da se uključe i daju svoj doprinos da bi se odredila povoljnija lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada.

Poslanik Senad Bratić smatra da je hrvatska komisija koja je radila na određivanju lokacije napravila kardinalnu grešku.

Odluka sabora

Hrvatski sabor donio je prošle godine Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, a opština Dvor je 30. marta od Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost dobila dopis da učestvuje u procesu izbora lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Lokacija na Trgovskoj gori, koja je udaljena od opštine Novi Grad oko 2,5 kilometara, nalazi se u neposrednoj blizini izvorišta vode za piće koju koristi gradsko područje i stanovništvo nizvodno uz Unu od Novog Grada do Dobrljina.

 "Konvencije predviđaju da se u poluprečniku od 20 kilometara od lokacije odlagališta ovog tipa gustina naseljenosti ne može biti veća od 80 stanovnika po kvadratnom kilometru, što ovdje nije slučaj", rekao je Bratić.

On kaže da je planirano odlagalište u neposrednoj blizini rijeke Une, koja je nacionalni park, dok je u blizini i Nacionalni park Kozara.

"Ovo je problem koji ugrožava cijeli sliv rijeke Une", upozorio je Bratić.

Skupština opštine Novi Grad usvojila je 15. aprila Rezoluciju o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u opštini Dvor u Hrvatskoj na lokaciji Trgovska gora.

Opštinski forum za bezbjednost organizovao je potpisivanje peticije protiv odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora ili bilo kojoj drugoj lokaciji koja je od Novog Grada udaljena manje od 20 kilometara vazdušnom linijom.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE