• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedočenje iz Jasenovca

Autor SRNA

Slobodan Grujičić iz sela Mašići kod Gradiške, jedan od najmlađih logoraša iz Drugog svjetskog rata, prošao je pakao u jasenovačkom logoru, kao i u Staroj Gradišci, Jablancu i selu Mlaka.

"U Jasenovcu smo bili u vagonima, a odatle su nas premjestili u Sisak iz kojeg sam kasnije pušten kući na osnovu pisma moga oca, koji je bio zarobljen i odveden u Njemačku", rekao je Grujičić novinarima u Donjoj Gradini, gdje je došao na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Grujičić svjedoči da su u selu Mlaka ubijeni njegovi ujak, stric i djed, navodeći da su ustaše ljude ubijale čekićima i maljevima.

On kaže da se sjeća da je dosta mještana iz njegovog sela odvedeno u koncentracioni logor Jasenovac, od kojih se mnogi nisu vratili živi.

Grujičić navodi da je među onima koje su ustaše odvele u logor bilo najviše djece, žena i staraca.

U Donjoj Gradini u 10 časova otvorena je izložba likovnih i literarnih radova učenika iz cijele Republike Srpske o temi stradnje naroda u Jasenovcu.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE